Σ. Βαρδάκης: «οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανές τις μνήμες του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»

Με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της γενοκτονίας των Μικρασιατών, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να διατηρήσουμε αναλλοίωτα στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα της δραματικής εκείνης περιόδου, των σφαγών, των λεηλασιών, των διωγμών που οδήγησαν τελικά στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο το 1922.

Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Ο πρωτόγνωρος διωγμός τους, ο δρόμος της προσφυγιάς αλλά και η ενσωμάτωσή και προκοπή τους μας παραδειγμάτισαν, μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας διδάσκουν, να μας εμπνέουν με αρχές, αξίες και ιδανικά».

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα το 1998, να τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Μικρασιατική καταστροφή κορυφώθηκε στις 27 Αυγούστου 1922 και λίγες μέρες ήταν αρκετές ώστε οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ να σκοτώσουν χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στα τουρκικά παράλια, ενώ 1,5 εκατομμύριο συμπατριώτες μας, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Οι θηριωδίες των Τούρκων συνεχίστηκαν με την καταστροφή της Σμύρνης.