Σ. Βαρδάκης: «Μέγιστη κοροϊδία για τους συνταξιούχους, με συνταγματικά και ηθικά ζητήματα η τροπολογία της Κυβέρνησης για την επιστροφή των αναδρομικών τους»

Συνταγματικά και Ηθικά ζητήματα εγείρονται από την τροπολογία της Κυβέρνησης για την επιστροφή αναδρομικών στους Συνταξιούχους κατόπιν δικαστικής δικαίωσής τους καθώς η κυβέρνηση νομοθετεί την απαγόρευση από την διεκδίκηση των περικοπών πέραν του 11μηνου για τους συνταξιούχους και αντιμετωπίζει διαφορετικά ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών των νόμων 4051/12 και 4093/12 τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Για το θέμα παρενέβησαν κοινοβουλευτικά 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του στις 17 Μαΐου του 2018 έκρινε ότι η μείωση των συντάξεων του δημοσίου σύμφωνα με τον νόμο 4093/12, είναι αντισυνταγματική, προβλέποντας ότι στους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ (μικτά) θα επιστραφεί μόνο η μείωση του συγκεκριμένου νόμου.

Ωστόσο, με τις υπ΄ αρ. 1439/20, 1440/20, 1441/20, 1442/20 και 1443/20 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τις προγενέστερες υπ’ αρ. 2287/15 και 2288/15 αποφάσεις του ως άνω Δικαστηρίου, κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 και σε εφαρμογή των ανωτέρω αποφάσεων, η Κυβέρνηση νομοθέτησε τον 4714/20 για επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών που αφορούν το διάστημα 6/2015 – 5/2016 στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Δηλαδή σε σύγκριση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν λιγότερα.

Επιπλέον η Κυβέρνηση τόσο με την τροπολογία που κατέθεσε για επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων του 4051/12 στους συνταξιούχους του δημοσίου, όσο και με το άρθρο 114 του νόμου 4714/20, αφαιρεί το δικαίωμα από το σύνολο των συνταξιούχων για περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις των περικοπών για το υπόλοιπο διάστημα πέραν του 11μηνου που έχουν δικαιωθεί, όπως επίσης και για τα δώρα και τις περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη. Το γεγονός αυτό, θίγεται και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς κατά τη συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου 2020, γνωμοδοτεί προς την Κυβέρνηση ότι οι παραπάνω διατάξεις -ως προς την απαγόρευση δικαστικής διεκδίκησης αναδρομικών και Δώρων πέραν του 11μηνου- είναι αντισυνταγματική.

Ακόμα και η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για δημοσιονομικούς λόγους και για ανάγκη ενίσχυσης αμυντικών δαπανών, δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα για διεκδίκηση των παρανόμων περικοπών πέραν του 11μηνου, όπως και την περικοπή των δώρων και της επικουρικής σύνταξης.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην καταβολή αναδρομικών από την Κυβέρνηση σε δύο ταχύτητες για τους συνταξιούχους, ενώ τελικώς θα υπάρξουν και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν προσέφυγαν κατά των περικοπών των νόμων 4051/12 και 4093/12 και η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους επιστρέψει ούτε ευρώ.

Η αφαίρεση δια μέσου νομοθετικής οδού, του δικαιώματος κάθε Έλληνα πολίτη για διεκδίκηση δικαστικά κάθε δικαιώματός του, αντίκειται στο Σύνταγμα σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ με τις διατάξεις του νόμου 4714/20 και τις προτεινόμενες διατάξεις παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και της ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Για ποιον λόγο νομοθετείτε την απαγόρευση από την διεκδίκηση των περικοπών πέραν του 11μηνου για τους συνταξιούχους;
• Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία της διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών των νόμων 4051/12 και 4093/12 για συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.