Σ. Βαρδάκης: «Κύριε Υπουργέ, αν δεν αποσύρετε αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, να είστε σίγουρος ότι με τη δύναμη και την οργή του Ελληνικού λαού, αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη»

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση, άλλη μια φορά, οδηγεί τη χώρα σε τεράστια αδιέξοδα.Ο Σωκράτης Βαρδάκης έκανε λόγο τόσο για την ηλεκτρονική υποβολή της υπερωριακής απασχόλησης, μέτρο που νομοθετήθηκε επί #ΣΥΡΙΖΑ και είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθούν το 2018, 6 εκατομμύρια υπερωρίες, όσο και για την επιβολή αυστηρών προστίμων σε εργοδότες, για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην Κυβέρνηση, ότι η ΝΔ ήταν η παράταξη, που νομοθέτησε τις ομαδικές απολύσεις με το Προεδρικό Διάταγμα 2014/94, υπογεγραμμένο από τον κ. Βρούτση και τον κ. Παπαδόπουλο.

Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με την οποία, η Κρήτη είναι πρώτη στην ανεργία, όχι μεταξύ περιφερειών Ελλάδος, αλλά μεταξύ περιφερειών Ευρώπης. Η ίδια έρευνα, αποτυπώνει μάλιστα ότι, 9 στους 10 δεν ευελπιστούν ότι θα βρουν δουλειά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κύριε Υπουργέ, διακαής πόθος σας, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκφράζετε, να παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από τα νομοσχέδιά σας, αυτή τη φορά μέσα από αντεργατικές ρυθμίσεις.Φτάσατε, λοιπόν, στο σημείο να συζητάτε, για άρση κατοχυρωμένων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, όχι δεκαετιών, αλλά ενός αιώνα.

Ως προς το νομοσχέδιο, βασίζεστε σε δύο αναληθή στοιχεία.

Πρώτον, ότι η σχέση εργαζόμενου και εργοδότη είναι ισότιμη, έχοντας προφανώς μπερδέψει την ατομική σύμβαση με τη συλλογική.Δεύτερο σημείο. Αυτό που κάνετε είναι εγκληματικό, γιατί έχετε παράδειγμα προηγούμενων ετών. Η ελαστικοποίηση της εργασίας αυξάνει –λέει- την ανταγωνιστικότητα. Το 2013, η κυρία Λαγκάρντ σάς είχε πει ότι ήταν λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η μείωση του μισθολογικού κόστους που θα έφερνε την ανταγωνιστικότητα και τις νέες θέσεις εργασίας.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι πήρατε τις εκλογές με το αφήγημα «Νέες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες»; Αυτό μας έλεγε, κάθε πρωί- μεσημέρι- βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. Αυτό θέλετε να εφαρμόσετε, σήμερα; Να μας το πείτε. Αυτό εφαρμόζετε με τη 10ωρη εργασία; Ξέρετε ότι το 2ωρο, που θα δουλεύει παραπάνω ο κάθε εργαζόμενος, δεν θα αμείβεται; Εξαντλητικές, βέβαια, συνθήκες εργασίας, με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων, για τις επιπλέον ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Κύριε Υπουργέ, αυτό που δεν έκανε καμία δεξιά κυβέρνηση, τα τελευταία 50 χρόνια, το κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δηλαδή, να αγγίξει, να ακουμπήσει πραγματικά -το είπε και η Εισηγήτρια μας- ένα εμβληματικό νομοσχέδιο του 1982 το ν.1264. Ματαιώνει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, διευρύνοντας το πεδίο, με βάση το οποίο μια απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη στα δικαστήρια. Και έχετε το θράσος να επαναλαμβάνετε, όπως σας είπα προηγουμένως, τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές, που χρεοκόπησαν τη χώρα, του 2012-2014. Βαδίζετε ακριβώς σε αυτά τα χνάρια του παρελθόντος. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Ξεκινάτε έναν πόλεμο στους εργαζόμενους, αλλά και στην ίδια την Δημοκρατία.».

Ο Σωκράτης Βαρδάκης στηλίτευσε την αδιαφορία του Υπουργού Εργασίας να κηρύξει υποχρεωτικές τις συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρόλο που το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει λάβει απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. 400.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι κλήθηκαν να επιβιώσουν όλο το προηγούμενο διάστημα με 534 ευρώ, σήμερα είναι στον αέρα, χωρίς επίδομα ειδικού σκοπού και μάλιστα αμείβονται από προχθές με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ως εξής «Κύριε Χατζηδάκη και κύριε Μητσοτάκη, είστε επικίνδυνοι για τον τόπο. Καταστρέψατε μια καινούργια γενιά. Καταστρέφετε τα παιδιά μας που, αύριο, θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, να βγουν στην αγορά εργασίας και θα είναι όμηροι του κάθε κακού εργοδότη».