Σ.Βαρδάκης: Κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση για να μην ερημώσουν τα σεισμόπληκτα χωριά

Στον Star fm 88,4 συζητήσαμε με τον δημοσιογράφο Σταύρο Γιακουβή, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, σε πληγείσες, από το #σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η κατάσταση που επικρατεί τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό, είναι απογοητευτική και υπάρχει φόβος ότι τα προβλήματα των περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, ξεχνιόνται από την Κυβέρνηση, μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Πολλά είναι άλλωστε τα παραδείγματα ανά την Ελλάδα, ένα από τα οποία και ο Δήμος Χερσονήσου, όπου σημειωτέον ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι επιχειρηματίες για την καταστροφή που υπέστησαν οι επιχειρήσεις τους από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2019.Εύλογη η ανησυχία και η οργή των κατοίκων, οι οποίοι νιώθουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο και βιώνουν την αδιαφορία.

Τρεις εβδομάδες μετά το σεισμό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατεδάφιση των επικίνδυνων για την ασφάλεια των κατοίκων κτισμάτων.

Αν και δόθηκαν προκαταβολές σε πληγέντες για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών, υπήρξαν παλινωδίες, όπως το ΦΕΚ που όριζε ότι οι πληγέντες θα έπρεπε να διαλέξουν αν θα αποζημιώνεται η οικία ή ο επαγγελματικός τους χώρος, κάτι που διορθώθηκε εν μέρει, με νέο ΦΕΚ, κατόπιν κοινοβουλευτικής παρέμβασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.2.500 χιλιάδες είναι οι άστεγοι, 250 οι κλειστές επιχειρήσεις μόνο στο Αρκαλοχώρι, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν ενταχθεί ακόμα σε κανένα οικονομικό μέτρο.Από τη μεριά του #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ένα ολιστικό σχέδιο για την ανοικοδόμηση των οικισμών που καταστράφηκαν.

Προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για επιχειρηματίες και εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η παροχή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες που επλήγησαν και επίδομα ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους, στο οποίο προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη για τον εργαζόμενο, ενώ στο ταμείο ανεργίας όχι. Προβληματική είναι και η απόφαση αναστολής πληρωμών και υποχρεώσεων καθώς θα υπάρχουν μηδενικοί τζίροι.

Για αυτό προτείνεται η διαγραφή μέρους των χρεών τους και ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.Η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο συνολικό πλάνο για να μην ερημώσουν οι περιοχές.

Εύλογη η ανησυχία των κατοίκων, αλλά και των μαθητών, που έσπευσαν να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσουν την ανησυχία τους, για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία.Οι άνθρωποι ακόμα ζουν σε σκηνές καταγής και επίκειται μεγάλη κακοκαιρία.

Σπίτια κατεστραμμένα ολοσχερώς, για τα οποία υπάρχουν στεγαστικά δάνεια και η κυβέρνηση δεν φρόντισε ώστε να «παγώσει» η αποπληρωμή τους προς τις τράπεζες.Και μπροστά σε αυτό το ανθρώπινο δράμα ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, το μόνο που είχε να πει στους πληγέντες ήταν να φτιάχνουν καλύτερα τα σπίτια τους.Α

ναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίστηκε από όλους, ότι δεν προβλέφθηκε καμία οικονομική αρωγή προς τους Δήμους για τη σίτιση των αστέγων, καθώς η κυβέρνηση επαναπαύεται στις πρωτοβουλίες των Δήμων και στην αλληλεγγύη των κατοίκων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.