Σ.Βαρδάκης: «Καθήκον μας να διαφυλάξουμε την εθνική και ιστορική μας κληρονομιά, να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία»

«Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης απέναντι στον Οθωμανικό ζυγό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες των προγόνων μας, για την αυταπάρνηση και τη θυσία των ηρώων του 1821.

Ο ξεσηκωμός του ’21 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ούτε η μοναδική απόπειρα εξέγερσης των Ελλήνων στα 400 χρόνια σκλαβιάς. Οι Έλληνες δεν αφυπνίστηκαν ξαφνικά εκείνο τον ιστορικό Μάρτη, αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια συντηρούσαν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για λευτεριά.

Ήταν δεκάδες οι εξεγέρσεις που είχαν άδοξο τέλος, πνιγμένες στο αίμα από τους Τούρκους. Ποτέ, όμως, δεν παραιτήθηκαν. Για λίγο χαμήλωναν το κεφάλι, μέχρι να το σηκώσουν ξανά, περήφανα, στην επόμενη επαναστατική απόπειρα.

Διαρκής ήταν και ο αγώνας των Δασκάλων του Γένους, να βοηθήσουν τα ελληνόπουλα να κρατήσουν αναλλοίωτα τα στοιχεία της εθνικής τους ταυτότητας: τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση των Ελλήνων. Ο ταυτόχρονος εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αναδεικνύει αυτή την άρρηκτη σύνδεση στη συνείδηση του λαού μας.

Αν κάτι μας διδάσκει η σημερινή ημέρα, είναι ότι η πίστη στις αξίες και στα ιδανικά μας μπορεί να κινήσει βουνά. Είναι ότι η ελευθερία που απολαμβάνουμε ως δεδομένη, κληροδοτήθηκε σε μας από τις θυσίες των προγόνων μας, μετά από αιώνες αγώνων.

Έχουμε παρακαταθήκη αυτούς τους αγώνες των ηρώων, που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του Νεώτερου κυρίαρχου Ελληνικού Κράτους, αλλά και τα πρώτα Συντάγματα της Επανάστασης, με τα οποία θεσμοθετείται η Ανεξιθρησκεία, η Κατάργηση της Δουλείας, η κατοχύρωση της Ελευθερίας του Τύπου και της Δημόσιας έκφρασης κάθε Έλληνα πολίτη.

Χρέος μας να μην ξεχνάμε. Καθήκον μας να διαφυλάξουμε την εθνική και ιστορική μας κληρονομιά, να δίνουμε καθημερινά τους δικούς μας αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.»

#επέτειος1821#παλιγγενεσία#επανάσταση

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.