Σ. Βαρδάκης: «Η Ν.Δ. ξεκίνησε τις ομαδικές απολύσεις με το Π.Δ. 94/2014 που είχε εφαρμογή στα ΚΤΕΛ»

Στην τρίλεπτη ομιλία του στη δευτερολογία του ως εισηγητής του Σ/Ν του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, τόνισε τον ουσιαστικό ρόλο του νομοσχεδίου τόσο για την επιτάχυνση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης όσο και για την ενίσχυση και προστασία των εργαζομένων.

Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του στηρίζοντας τις τροπολογίες που είχε καταθέσει και που αφορούν την ρύθμιση χρεών της ΔΕΥΑΗ και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό για τις δύο τροπολογίες που έκανε δεκτές. Αξιολόγησε πραγματικά ότι ήταν επείγουσα διαδικασία. Η πρώτη αφορά την τροποποίηση της αποπληρωμής των οφειλών της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, και η άλλη επιδιώκει την αναστολή ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων, καθώς η αναβολή της εκτέλεσης ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της ή η διακοπής της, εφόσον πρόκειται για οφειλές των δήμων και των περιφερειών που έχουν ρυθμιστεί. Είναι δύο αιτήματα χρόνων.»

Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αναλογιστούν αν «μέχρι το 2013 οι επιθεωρήσεις εργασίας είχαν αυτοκίνητα, αν είχαν καύσιμα» για να τους απαντήσει εν τέλει ότι τα ίδια τα συνδικάτα έβαζαν τα καύσιμα για να κάνουν ελέγχους, ενώ «σήμερα δίνουμε 7.600.000 ευρώ για αυτόν τον σκοπό και μας λέτε ότι είναι ένα νομοσχέδιο-φύλλο συκής». Μεταξύ άλλων ανέφερε, «αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει ένα λιθαράκι για να διορθώσει ότι μπορεί από τα δεινά, που εσείς δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Καλό θα ήταν ως μια άμεση «συγγνώμη» στον ελληνικό λαό, να ψηφίσετε το νομοσχέδιο. Έτσι θα αποδεικνύατε ότι πραγματικά αναγνωρίζετε τα λάθη σας, που εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό. Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι, όταν καταργήσατε τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία, υφαρπάζοντας 7 δισεκατομμύρια. Υφαρπάξατε 7 δισεκατομμύρια από τους δύο Οργανισμούς, που ήταν οι μοναδικοί Οργανισμοί κοινής ωφελείας. Τους καταργήσατε και δεν μας λέτε τίποτα. Το 2011, το 2012 περιμέναμε την ανάπτυξη. Λέγατε ότι έρχεται η ανάπτυξη το 2013, το 2014. Είδατε εσείς καμία ανάπτυξη; Εμείς φυσικά δεν την είδαμε.

Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Φέρατε τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό ίσα-ίσα με τον ανενεργό. Αυτά κάνατε. Μας παραδώσατε μια χώρα με ισοζύγιο δύο εργαζόμενους-έναν συνταξιούχο. Και μας μιλάτε για ασφαλιστικό σύστημα; Κόψατε ακόμα και το Ταμείο Ανεργίας.

Και μη μιλάτε για ομαδικές απολύσεις, γιατί ήσασταν εσείς κύριοι της Νέας Δημοκρατίας που με το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014 ξεκινήσατε τις ομαδικές απολύσεις στα ΚΤΕΛ.    

Επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εσείς είχατε αναστείλει.

Οι νόμοι 3485, 4002, 3986, 4024, 4046, 4093 ήταν οι νόμοι που εξαθλίωσαν τον ελληνικό λαό. Κόψατε μισθούς, κόψατε συντάξεις, κόψατε επιδόματα και μάλιστα αναδρομικά.

Κόψατε το επίδομα τοκετού σε γυναίκες γιατί έπρεπε, λέει, για να δικαιούνται το επίδομα τοκετού να γεννούν στον δρόμο ή στο χωράφι. Και μιλάτε για κοινωνική πολιτική.

Ακούστε! Είστε οι θύτες και όχι τα θύματα και αυτό πρέπει να το καταλάβετε και να ζητήσετε μια μεγάλη συγγνώμη στον ελληνικό λαό. Πρέπει να υπερψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο που βάζει ένα λιθαράκι για την αξιοπρέπεια του Έλληνα εργαζόμενου»