Σ. Βαρδάκης: «Η ΝΔ δεν ξεχνά την προσφιλή τακτική της να ψάχνει τρόπους υποβάθμισης του Συστήματος Υγείας»

«Η ΝΔ δεν ξεχνά την προσφιλή τακτική της να ψάχνει τρόπους υποβάθμισης του Συστήματος Υγείας», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου σε δήλωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Ο κ. Μητσοτάκης, καλό θα ήταν, πριν προβεί ξανά σε βαρύγδουπες δηλώσεις για το δήθεν έργο, που έχει επιτελέσει η παράταξή του στην δημόσια υγεία, να θυμηθεί ότι έχει ταυτιστεί με μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν το σύστημα δημόσιας υγείας και είχαν τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία.

Όταν παρέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημόσια Υγεία ήταν στα όρια της κατάρρευσης μετά από κατασπατάληση πόρων, υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, προμηθειών και μεγάλα σκάνδαλα που έμεναν για πολλά χρόνια στο σκοτάδι.

Οι προσλήψεις είχαν παγώσει, οι προυπολογισμοί για τα νοσοκομεία είχαν υποστεί 40% περικοπή στους προϋπολογισμούς τους. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τον τότε Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, είχε οδηγήσει σε έξοδο, 2.500 ειδικευμένους γιατρούς από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2008 εξισορρόπησε την αναλογία αποχωρήσεων-προσλήψεων από 5 προς 1 σε 1 προς 1, καταφέρνοντας τελικώς μέχρι το 2019, την εισροή 19.500 νέων εργαζομένων στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου και των συμβασιούχων.

Μέσα σε όλα αυτά, διαπιστώνεται σήμερα μετά από καταγγελίες, πως εν μέσω κρίσης κορονοϊού, η Κυβέρνηση δεν ανανεώνει συμβάσεις γιατρών που απασχολούνται σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), αποδυναμώνοντας έτσι το Σύστημα Υγείας.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη σήμερα να χειροκροτά και να επαινεί το έργο των ιατρών και τον νοσηλευτών. Δεν αρκούν τα ευχολόγια, αντιθέτως απαιτούνται πράξεις.

 Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε συστηματικά να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με το αναγκαίο προσωπικό, με πόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενισχύθηκε η πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) αυξήθηκε κατά 100, φτάνοντας τις 567 και ακόμα προκηρύχθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών Ε.Σ.Υ. στις Μ.Ε.Θ.. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε ξανά στα πόδια του και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν πλέον πλήρη πρόσβαση σε αυτό.

Η πανδημία βρίσκει σήμερα ένα όρθιο σύστημα υγείας, με βελτιωμένη λειτουργία, στελέχωση, εξοπλισμό. Ένα σύστημα υγείας, πρωτίστως προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά γιατί υπήρξε μία καταλυτική παρέμβαση την προηγούμενη τετραετία, από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Φρόνιμο συνεπώς θα ήταν να σταματήσουν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, που  απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα και να παραδεχτεί με ειλικρίνεια ότι τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλαν στο να ορθοποδήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στην αντιμετώπιση περιστατικών της πανδημίας.»