Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εποχικά εργαζόμενους αλλάζοντας μόνο τη μία από τις 3 προϋποθέσεις ένταξης στο ταμείο ανεργίας»

Την απόρριψη των νέων επιδοτούμενων εργαζόμενων από την επιδότηση ανεργίας, στηλιτεύουν 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσω ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, δεδομένων των συνθηκών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν λόγω υγειονομικής κρίσης, προβλέφθηκε σύμφωνα με το νόμο 4722/20, άρθρο 17, κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα η χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας με πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Για τους νέους όμως που φέτος θα πάρουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεργίας τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς φαίνεται ότι πέραν των 50 ενσήμων που πρέπει να έχουν το 2021, καλούνται παράλληλα να έχουν πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησης. Το κριτήριο αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για το 2020 λόγω συγκυριών και συγκεκριμένα λόγω πανδημίας.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι πρακτικές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ζωή των εποχιακά εργαζόμενων που επλήγησαν μεταξύ των υπολοίπων εργαζόμενων, βαριά από την αρχή την έναρξη της πανδημίας, σε σημείο να αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης.
Οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό, κατ εξαίρεση για το έτος 2020, να μεριμνήσει για τους νέους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος θα λάβουν πρώτη φορά ταμείο ανεργίας, ώστε η ένταξή στο ταμείο ανεργίας να πραγματοποιηθεί με τα 50 ένσημα και όχι με τα επιπλέον 80 που ζητά ο ΟΑΕΔ.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.