Σ.Βαρδάκης: “Η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους πρόσφυγες, καθώς δεν διασφαλίζει την αυτόνομη διαβίωσή τους και μάλιστα εν μέσω πανδημίας”

Με αφορμή και την πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για το συγκεκριμένο θέμα, με τη συνυπογραφή 43 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έντονος είναι ο προβληματισμός, τόσο για το μέλλον των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται πλέον εκτός του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και για αυτούς που θα έχουν στο άμεσο μέλλον την ίδια τύχη, όσο και για τον τρόπο υλοποίησης του Διάδοχου Προγράμματος, ΕΣΤΙΑ ΙΙ.Σε ότι αφορά το ΕΣΤΙΑ ΙΙ, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς το πρόγραμμα έχει περάσει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Υπουργείο.

Η πρόσκληση για τους φορείς υλοποίησης ακόμα δεν έχει βγει και ο προβληματισμός είναι μεγάλος, καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος κατά 40% θέτει σε κίνδυνο τόσο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή τις προδιαγραφές του ίδιου του προγράμματος, όσο και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού των φορέων υλοποίησης.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Βόρειας Ελλάδας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο, μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία δεν έπραξε τα δέοντα για την ομαλή μετάβαση αυτών των ανθρώπων από συνθήκες προστατευμένες σε αυτόνομη διαβίωση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.