Σ. Βαρδάκης: «Η εξαίρεση των αποκλειστικών νοσοκόμων από τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για Covid – 19, συνιστά διάκριση επικίνδυνη για την ατομική υγεία αυτών των εργαζομένων αλλά και για τη Δημόσια Υγεία»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την εξαίρεση των αποκλειστικών νοσοκόμων από τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για Covid-19, πραγματοποίησαν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική – Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό αυτο-διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, μέσω των self-test που χορηγούνται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), για τη λειτουργία κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας . Ο έλεγχος αυτός αφορά τους/τις μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους/ες του δημοσίου τομέα που εργάζονται με φυσική παρουσία, αλλά και τους εργαζόμενους/ες του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού και των μεταφορών.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, ανεξάρτητα από τις σοβαρές επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ευαισθησία και την αξιοπιστία αυτών των τεστ, η εξαίρεση των αποκλειστικών νοσοκόμων που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα από την υποχρέωση δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για covid-19, συνιστά διάκριση επικίνδυνη για την ατομική υγεία αυτών των εργαζομένων αλλά και για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, οι αποκλειστικές νοσοκόμες – νοσοκόμοι προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς ενός νοσοκομείου ή μιας ιδιωτικής κλινικής, οφείλουν:
α) να διαθέτουν άδεια εργασίας από το ΙΚΑ,
β) να έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας,
γ) να περιλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που καταρτίζεται από την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια και τηρείται σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή Ιδιωτική Κλινική.

Από την πλευρά του, το κράτος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με ασφάλεια. Η φύση του επαγγέλματός τους είναι τέτοια, που θα έπρεπε να εφαρμόζεται και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων το μέτρο του προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19, προστατεύοντας τους ίδιους, τους ασθενείς που φροντίζουν και τη Δημόσια Υγεία.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον Αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους δεν έχουν ενταχθεί οι αποκλειστικές/οι νοσοκόμες/οι στον δωρεάν υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.