Σ. Βαρδάκης: «Ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση επιχειρήσεων από τις δράσεις του ΕΣΠΑ»

Μετά την απόρριψη και μάλιστα δύο φορές, της τροπολογίας που προέβλεπε το ακατάσχετο της ενίσχυσης των αιρετών Περιφερειών και η οποία είχε προταθεί από τον Σωκράτη Βαρδάκη, η τροπολογία επανακατατέθηκε από τους βουλευτές Αλ. Χαρίτση, Σ. Βαρδάκη, Χ. Μαμουλάκη και Γ. Σαρακιώτη.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές», προκειμένου να είναι ακατάσχετες, ανεκχώρητες και αφορολόγητες οι ενισχύσεις των επιχειρήσεων από δράσεις του ΕΣΠΑ.

Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπεται στο άρθρο 223 να είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση επιχειρήσεων μόνο για το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «e-λιανικό -Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος».

Στην τροπολογία προτείνεται να συμπεριληφθούν και οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ δράσεων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid-19.

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, το Υπουργείο απάντησε ότι θα εξέταζε το εν λόγω αίτημα. Στο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, υπήρξε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μόνο για τη δράση e-λιανικό του ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή συνεχίζει να παρακρατείται για χρέη προς το δημόσιο, η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι οι ήδη επιβαρυμένες οικονομικά επιχειρήσεις να στερούνται κρίσιμων χρηματοδοτικών πόρων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες ανάγκες. Τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι είναι σε ισχύ η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, λόγω των συνεπειών του Covid-19. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδεχτεί την εν λόγω νομοθετική τροπολογία προκειμένου να καταστεί ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη και η ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.