Σ. Βαρδάκης «Άνιση η μεταχείριση των μηχανικών μόνιμων υπαλλήλων του τ. ΟΕΚ, των οποίων οι εργοδοτικές εισφορές παραμένουν απλήρωτες»

Η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι διπλωματούχοι μηχανικοί, μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι του τέως ΟΕΚ, εξαιτίας των απλήρωτων εργοδοτικών εισφορών, αναδεικνύεται με τρίτη σε σειρά ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατέθεσαν 35 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήδη από το έτος 2007, ο τ. Ο.Ε.Κ., βάσει μιας γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας, αρνήθηκε να καταβάλει εργοδοτικές εισφορές προς το τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τους διπλωματούχους μηχανικούς παλαιούς ασφαλισμένους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, θεωρώντας τους, ελεύθερους επαγγελματίες-εργολάβους. Παρόλο που μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, ο Ο.Α.Ε.Δ. κατ΄ εφαρμογή του Νόμου 4144/2013 κατέστη καθολικός διάδοχος και υπεισήλθε σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τ. Ο.Ε.Κ. έναντι του προσωπικού του, ουδέποτε μέχρι και σήμερα εκκαθάρισε ή κατέβαλε, για μια σημαντική κατηγορία εργαζομένων μηχανικών του τ. Ο.Ε.Κ.., το σκέλος της εργοδοτικής εισφοράς που αντιστοιχεί στο τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ως όφειλε.

Η μη συμμόρφωση του Οργανισμού στην υποχρέωση ασφαλιστικής τακτοποίησης και συγκεκριμένα για το διάστημα 01.01.2007 έως 31.12.2013, δεν συνιστά μόνο παράνομη και άνιση μεταχείριση των μηχανικών του τέως Ο.Ε.Κ., αλλά συνεπάγεται και μια σειρά επαχθών συνεπειών, αφού δημιουργείται εις βάρος τους ο κίνδυνος να μην μπορεί το τμήμα των εργοδοτικών εισφορών που δεν έχει καταβάλει ο τ. Ο.Ε.Κ., νυν Ο.Α.Ε.Δ., να προσμετρήσει το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών τους, με συνέπεια οι συντάξιμες αποδοχές τους, να υπολογιστούν με βάση τις μειωμένες μηνιαίες αποδοχές.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι είναι αντιφατικό ο Ο.Α.Ε.Δ. να καταβάλλει κανονικά από 1.1.2014 τις ασφαλιστικές εισφορές ως οφείλει, αλλά για το χρονικό διάστημα από 01.01.2007 έως 31.12.2013 να αρνείται μέχρι σήμερα να τις πληρώσει. Μάλιστα οι Υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. εγγράφως αναγνωρίζουν τη ρητή και νόμιμη υποχρέωση του Ο.Α.Ε.Δ. στην καταβολή των εισφορών αυτών, απορρίπτοντας σχετικά κάθε άλλη αιτίαση της Διοίκησής του ή των Νομικών Υπηρεσιών του.

Οι βουλευτές στηλιτεύουν την προ μηνών τοποθέτηση του απερχόμενου Υπουργού Εργασίας για το εν λόγω θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος φαίνεται ότι υιοθετούσε πλήρως τόσο την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του τέως Ο.Ε.Κ. το 2007 και 2009, για μη αναδρομική καταβολή των εισφορών, αλλά και τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ., σύμφωνα με την οποία, ο οργανισμός δεν υποχρεούται να καταβάλει στο τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αναδρομικά εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση, ο απερχόμενος Υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι μόνο εάν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφανθεί πως ο ΟΑΕΔ πρέπει να καταβάλει αναδρομικές εισφορές τ. Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., θα το πράξει. Σε διαφορετική περίπτωση,, κατά τα λεγόμενά του κ. Βρούτση η ηγεσία του Υπουργείου ‘’θα ακολουθήσει τη νομιμότητα, θα περιφρουρήσει τα λεφτά του δημοσίου και δεν θα γίνει κουβαρντάς με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού’’.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές καλούν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Έχουν συντάξει και αποστείλει οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, σχετικό έγγραφο προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υποχρεούται τελικά να καταβάλει ο ΟΑΕΔ τις εν λόγω εισφορές;
2. Προτίθεται, αν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καθυστερήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να απαντήσει, να διευθετήσει το ζήτημα που έχει προκύψει σε βάρος του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού καθεστώτος δεκάδων μηχανικών, λόγω της μη σύννομης και εμπρόθεσμης διευθέτησης των ασφαλιστικών εισφορών τους προς το τ. ΤΣΜΕΔΕ;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα επίλυσης του ζητήματος ;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.