Σωκράτης Βαρδάκης: «Χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα η κατάργηση άδειας ανατροφής σε νεοδιόριστους γονείς με τέκνα άνω των δύο ετών»

Με αφορμή την υπ’ αριθμ. 108357/Ε3 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που εξεδόθη στις 21/08/2020, με την οποία η Κυβέρνηση κόβει τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) καθώς και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), κατατέθηκε ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Νίκου Φίλη, Ειρήνης Αγαθοπούλου, Σωκράτη Βαρδάκη, Αλέξη Χαρίτση, με την συνυπογραφή 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 3528/2007 προβλέπεται η χορήγηση άδειας ανατροφής 9 μηνών, με αποδοχές, σε γονέα Δημόσιο Υπάλληλο ή μείωση του ωραρίου του κατά 2 ώρες ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως 2 ετών και κατά 1 ώρα ημερησίως, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας 2 – 4 ετών.

Ωστόσο, για τους νεοδιόριστους Δημοσίους Υπαλλήλους εξεδόθη η υπ’ αριθμ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Συνεδρίαση 5/2/2008), με ισχνή πλειοψηφία (6-4), η οποία προβλέπει ότι ο νεοδιοριζόμενος Δημόσιος Υπάλληλος δικαιούται τόση μείωση ωραρίου όσες είναι και οι ώρες που απομένουν από τον διορισμό του μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας του τέκνου του. Δηλαδή, χορηγείται τμήμα της άδειας ανατροφής και όχι ολόκληρη, παρά το γεγονός ότι πολλοί νεοδιόριστοι υπάλληλοι δεν έχουν λάβει ούτε μία μέρα άδεια ανατροφής, πριν τον διορισμό τους. Η γνωμοδότηση του 64/2008 Ν.Σ.Κ. έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας, καταργεί την γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. εντελώς αυθαίρετα επικαλούμενη την υπ’ αριθμ. ΙΒ/12480/30-12-92 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. -ΦΕΚ 750/Β΄/1992) η οποία ορίζει ότι «το διδακτικό ωράριο των μητέρων εκπαιδευτικών μειώνεται κατά δύο ώρες ημερησίως μέχρι την ηλικία των δύο ετών του τέκνου τους».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η εγκύκλιος, η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά τον χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών, δεν δικαιούται άδεια ανατροφής.

Παρακάμπτει, δηλαδή, και το άρθρο 53 του Ν. 3528/07 που αναφέρεται σε άδεια ανατροφής γονέα και όχι άδεια μητέρων, ισχυριζόμενο ότι υπερισχύει η Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ  750/Β΄/1992), η οποία είχε εκδοθεί 15 χρόνια πριν την ψήφιση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, με ένα δεύτερο κύμα ιού να πλανάται στη χώρα, το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύνει προβλήματα γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών, προσθέτει και άλλα. Είναι καθήκον της Πολιτείας, να λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέσα και μέτρα, ώστε οι πολίτες αυτής της χώρας να απολαμβάνουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Η οικογένεια, η μητρότητα και η παιδική ηλικία οφείλουν και πρέπει να βρίσκονται υπό την  προστασία του Κράτους και οι διευκολύνσεις ανατροφής τέκνου και χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, πρέπει να ισχύουν και για τους νεοπροσλαμβανόμενους εκπαιδευτικούς».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.