Σωκράτης Βαρδάκης: “Χρέος όλων μας είναι να αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, για ένα κόσμο με δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις”

Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τη Διακήρυξη και έχει ενσωματώσει στο δίκαιό της τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σημείο, που βρίσκονται σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπυκνώνεται σε μία φράση, την οποία εκστόμισε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στη Λέσβο: “Να σταματήσει η κατρακύλα του Πολιτισμού.”

Ο εγκλεισμός που προηγήθηκε και οι ειδικές περιοριστικές συνθήκες λόγω covid-19, αποκάλυψαν το μέγεθος των παθογενειών των κοινοτήτων, αλλά και περιπτώσεις κατάφωρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ίδιο το κράτος, με πρόσχημα την πανδημία.

Από τον σοκαριστικό αριθμό γυναικοκτονιών μέσα στο 2021, την ακραία καταστολή, έως και την περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων, τη μη ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, τον τρόπο διενέργειας γραπτών εξετάσεων για την παροχή ασύλου σε μετανάστες, τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας και της δυσκολίας απόκτησης αγαθών πρώτης ανάγκης λόγω ακρίβειας, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, που πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας, για να πραγματωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, για να προασπιστούν τα δικαιώματα όλων μας.

Όσο η κοινωνία νιώθει εγκαταλελειμμένη από τις πολιτικές ηγεσίες και βιώνει αβοήθητη τη βαθιά οικονομική και υγειονομική κρίση, έχουμε αποτύχει αυτομάτως τον σκοπό.

Την καθολική εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.