Σωκράτης Βαρδάκης : «Φτάνουν τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, η κυβέρνηση να αναγνωρίσει εμπράκτως τον αγώνα των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα την ένταξη υγειονομικών, νοσηλευτών και υπαλλήλων ΕΚΑΒ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, κατέθεσαν 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Στις αρχές του Ιούνη είχε κατατεθεί πρόταση τροπολογίας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για την ασφαλιστική ένταξη του συνόλου του προσωπικού της νοσηλευτικής υπηρεσίας του δημοσίου συστήματος υγείας, του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας αλλά και του προσωπικού όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Δηλαδή, το προσωπικό του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, που ετέθη σε καθεστώς επίταξης, προκειμένου να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας από ιατρικής πλευράς.

Δυστυχώς, στον νόμο 3863/2010, δεν είχε προβλεφθεί η αυτοδίκαιη ασφαλιστική ένταξη των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων άρα και των νοσηλευτών, που είχαν προσληφθεί μέχρι την 31-12-2010 στο καθεστώς του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αναδρομικά, ώστε στη συνέχεια και λόγω ειδικότητας να ακολουθήσει και η ένταξή τους στο καθεστώς των ΒΑΕ του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Έτσι σήμερα, μόνο το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, που διορίζεται στο Ε.Σ.Υ., μετά το 2011, υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχει το προνόμιο της ασφάλισης στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, απολαμβάνοντας και τα σχετικά ευεργετήματα.

Εξαιρέθηκαν δηλαδή όσοι μόνιμοι νοσηλευτές/τριες είναι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο προ του 2011, δηλαδή όσοι είχαν διοριστεί στο ΕΣΥ πριν το 2011, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ αυτών που έχουν ασφάλιση στα ΒΑΕ, χάνοντας και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα), κατά παράβαση της κατοχυρωμένης στο άρθρο 4 του Συντάγματος αρχής της ισότητας.

Με βάση την υπ’ αριθμ. Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 υπουργική απόφαση, καταρτίστηκε ο πίνακας ΒΑΕ, που συνέταξε η Διαρκής Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΔΕΚΒΑΕ) «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Η΄ ΧΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΕΤΑΜ Η΄ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ», ο οποίος δικαιολογεί και την ένταξη με αναδρομική ισχύ του πάσης φύσεως προσωπικού, που εργάζεται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε κλινικές, εργαστήρια και μονάδες των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, του προσωπικού που εργάζεται στις μονάδες Πρόνοιας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και του προσωπικού, που αποτελεί το πλήρωμα του Εθνικού Κέντρου άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Σε απάντηση, επί του συγκεκριμένου θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είχε ισχυριστεί ότι αναμενόταν να ληφθεί η απόφαση για την ένταξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και συγκεκριμένα ότι θα συστηνόταν Επιτροπή με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας.

Η Επιτροπή όφειλε να υποβάλλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως 30.06.2020, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις της κρίσης COVID 19, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το επίδομα στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Εν συνέχεια και αφού ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής, αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασία.

Με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρόεδρος της επιτροπής κρίσεων Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων απέστειλε πρόσκληση στην ΠΟΕΔΗΝ και στην Ένωση Νοσηλευτών για την παρουσία τους στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 2/9/2020.

Στις 8/9/2020 έγιναν πανελλαδικά κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία και κατέθεσε υπόμνημα στον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, περί ένταξης των Υγειονομικών, Προνοιακών και υπαλλήλων ΕΚΑΒ στα ΒΑΕ.

“Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να αφήσει τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και τις δημόσιες ευχαριστίες και να δείξει επιτέλους έμπρακτα και ουσιαστικά ότι αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του ρόλου των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και ότι τους στηρίζει αυτή την -κρίσιμη για τη δημόσια υγεία- περίοδο.”

Επειδή, λοιπόν, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα πανδημίας, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι σφοδρότερο του πρώτου, αλλά και επειδή η ένταξη αδιακρίτως στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι η λιγότερη δυνατή ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στον αγώνα αντιμετώπισης της πανδημίας, καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να απαντήσει στο ερώτημα αν θα ενταχθούν τελικά αδιακρίτως οι παραπάνω κατηγορίες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.