Σωκράτης Βαρδάκης : «Το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό και η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανακαλύψει τους εποχικά εργαζόμενους»

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσει η φτωχοποίηση των εποχικά εργαζομένων οι οποίοι δεν επαναπροσλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις που εργάζονταν σε τουριστικές περιοχές, ζητούν με κοινοβουλευτική παρέμβασή τους 52 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού, την οποία συνυπογράφει ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Γνωρίζοντας ότι η κρίση της πανδημίας έχει προκαλέσει μια παρατεταμένη ασφυξία στον κόσμο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στους εργαζόμενους, που έχει ως αποτέλεσμα πολύ κλάδοι να βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, στις τουριστικές περιοχές της χώρας, οι εποχικά εργαζόμενοι δεν ξεπέρασαν το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Διαπιστώνεται ότι ακόμα και σήμερα στα μέτρα στήριξης δεν περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι, δίνοντας έτσι την εντύπωση ενός πρόχειρου σχεδιασμού. Εργαζόμενοι των οποίων η απασχόληση εξαρτάται πλήρως από τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση που τους απασχολούσε το 2019, δεν λειτούργησε το 2020, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης των υπόλοιπων εποχικών εργαζομένων. Δημιουργείται εύκολα λοιπόν η απορία, πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μετά την απόλυσή τους τον Οκτώβριο του ‘19, θα ξανα εργαστούν στην καλύτερη περίπτωση 1,5 χρόνο μετά, δηλαδή το Μάρτιο του ’21.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές τονίζουν ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς η Κυβέρνηση, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που επλήγησαν, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σίγουρα δεν επαρκούν για να συντηρήσουν τους εποχικά εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ειδικά όταν, σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, η τελευταία φορά που εργάστηκαν ήταν τον Οκτώβρη του 2019. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατούν να συντηρήσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οικογενειών που το εισόδημα τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον Τουρισμό. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις και τα Σωματεία, υπάρχει πλήθος κόσμου του κλάδου, που δεν εμπίπτει στις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους προβλέπεται υποχρεωτική επαναπρόσληψη από τη συλλογική σύμβαση εργασίας (όπως προβλέπεται στη ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων) και δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κανένα μέτρο ενίσχυσης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε φτωχοποίηση και ταυτόχρονα να μην δικαιούνται επιδόματος ανεργίας για το έτος 2020. Ακόμη και το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε την άνοιξη του 2020, πολλοί εξ αυτών, όπως μαρτυρούν οι αντίστοιχοι φορείς των εργαζομένων, δεν το έλαβαν διότι είχαν ξεπεράσει τα 80 ημερομίσθια το 2019. Οι εργαζόμενοι αυτοί, το 2019 εργάζονταν σε επιχειρήσεις που όμως δεν θεωρούνται τουριστικές, σύμφωνα με την τυπική κατάταξη των ΚΑΔ και του αντικειμένου του κύκλου εργασιών, αλλά εντούτοις η λειτουργία τους βασίζεται αποκλειστικά στην τουριστική κίνηση.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, λόγω της βαθιάς κρίσης της πανδημίας, δεν επαναπροσλήφθηκαν το καλοκαίρι του 2020.Μετά από συνεχή αιτήματα προκειμένου να παρθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία να καλύπτει το προαναφερόμενο κενό, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις και τα Σωματεία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, προτείνουν, να θεωρηθεί το πλήθος αυτό των ανθρώπων που έχουν μείνει εκτός των μέτρων στήριξης, ως εποχικά εργαζόμενοι- και επομένως να κριθούν δικαιούχοι του επιδόματος αναστολής εργασίας- όσοι εργάστηκαν το 2019 σε επιχειρήσεις που, για το οικονομικό έτος 2019, τα έσοδα τους καταγράφηκαν την τουριστική περίοδο σε ποσοστό άνω του 50%.

Επίσης, ως μια δεύτερη εναλλακτική προτείνεται να θεωρηθούν ως εποχικά εργαζόμενοι- και επομένως να κριθούν δικαιούχοι του επιδόματος αναστολής εργασίας- όσων τα ημερομίσθια το έτος 2019 καταγράφηκαν, κατά ποσοστό άνω του 70%, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Τέλος, οι βουλευτές υπενθύμισαν για ακόμη μία φορά την στάση και θέση σύσσωμης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αφορά στην επιδότηση της εργασίας για όσο διαρκεί η κρίση, με προτάσεις όπως η κάλυψη από το κράτος του συνόλου των μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε κλάδους που αναστέλλουν την λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης καθώς και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση, στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους. Επίσης, προτείνει εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, με σκοπό να καλυφθούν όσοι πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, και στηρίζοντας έμπρακτα, μεταξύ άλλων, τους άνεργους και τους εποχικά εργαζόμενους. Ο σχεδιασμός του έκτακτου αυτού εισοδήματος, το οποίο με τη σειρά του θα βοηθήσει στην στήριξη της κατανάλωσης και στην βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων, βασίζεται στις ανάγκες ολόκληρου του νοικοκυριού δίνοντας 400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι των τουριστικών περιοχών έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς και την αναγκαιότητα ένταξης σε μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων που δεν επαναπροσλήφθηκαν φέτος και δεν εντάχθηκαν σε αναστολή εργασίας, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν, πως σκοπεύουν να στηρίξουν τους χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους των νησιωτικών και τουριστικών περιοχών. Οι βουλευτές ρωτούν επίσης τους Υπουργούς, αν προτίθενται να κάνουν δεκτή μια εκ των τριών ανωτέρω περιγραφόμενων προτάσεων περί επέκτασης του επιδόματος αναστολής εργασίας και στους εποχικά εργαζόμενους-ανέργους σε επιχειρήσεις που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικές, αλλά συνδέονται απόλυτα με την τουριστική κίνηση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.