Σωκράτης Βαρδάκης: «Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα»

Με αφορμή τις καταγγελίες των φαρμακοποιών του Ηρακλείου, που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις μεγάλες ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Οι ελλείψεις αφορούν ακόμα και γενόσημα, όπως και άλλα υγειονομικά υλικά. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό, όχι μόνο στον κλάδο αλλά και στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, σε τοπικά ΜΜΕ, δυσκολεύονται να καλύψουν το πελατολόγιό τους και να εκτελέσουν τις παραγγελίες του 15νθημέρου, ενώ παρατηρούν ότι σε ολοένα και περισσότερα σκευάσματα υπάρχει πλέον η ένδειξη «περιορισμένη επάρκεια», που είναι και προάγγελος έλλειψης από την αγορά.

Ως αιτίες αυτής της έλλειψης ονοματίζουν την εξαγωγική πολιτική που ακολουθούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, σε υπόμνημα που επέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου στον ίδιο τον Υπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην 7η Υ.Π.Ε., στην οποία και κλήθηκαν να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων προβλημάτων του κλάδου, θίγεται και το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται.

Στο υπόμνημα προτείνεται η συνεργασία του Υπουργείου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και τον περασμένο Αύγουστο (2019), όταν η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου με επιστολή προς τον Υπουργό υγείας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα. Τότε παρά τις διαβεβαιώσεις για επίλυση του προβλήματος, από την πλευρά του Υπουργείου είχαμε φτάσει στον Ιανουάριο του 2020 να υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων, τόσο από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (Φ.Σ.Α.), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) όσο και από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.ΟΚ).

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπιστούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες καταγγέλλονται. Ταυτόχρονα, τον καλούν να δώσει απάντηση για το αν προτίθεται να προχωρήσει στον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.