Σωκράτης Βαρδάκης: «Το Υπουργείο μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη την πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Περιφέρεια της Κρήτης»

       Με αναφορά, προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, θέτει υπόψη των αρμόδιων Υπουργών, την επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης αναφορικά με την ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας.

       Σύμφωνα με την ΠΕΔ, με γνώμονα τη διαμονή τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας και με προσανατολισμό την πολιτική αποσυμφόρησης και τη βελτίωση λειτουργίας των δομών υποδοχής και ταυτοποίησης, η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας, συνιστά υψηλή προτεραιότητα ως ένα θέμα εθνικής διάστασης.

             Παράλληλα, η διαχείριση ενός τόσο σύνθετου ζητήματος με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον βαθμό και στο μέγεθος που της αναλογεί.  Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη τοποθετηθεί θετικά στο προτεινόμενο εγχείρημα φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο νησί μας, με προϋποθέσεις τις οποίες κρίνουμε απαραίτητες για τη διασφάλιση και το σεβασμό των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής.  

            Άλλωστε, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση σε ευάλωτες ομάδες, σε θύματα πολέμων, τυραννικών καθεστώτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί δομικό στοιχείο της ψυχοσύνθεσης, του αξιακού κώδικα και της κουλτούρας των Κρητικών, που υπηρετείται με αφοσίωση σε κάθε χρονική και ιστορική περίοδο του νησιού μας.        

       Αυτές είναι και οι αρχές που συνθέτουν τον πυρήνα της πολιτικής που πρεσβεύουμε και υιοθετούμε για το κρίσιμο και – δυστυχώς- διαχρονικά επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα. Στην Κρήτη, από το 2017 έως σήμερα, υλοποιείται το Πρόγραμμα ESTIA, Στήριξη έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.763 άτομα και σήμερα, διατίθενται 1.100 θέσεις φιλοξενίας σε περίπου 200 αυτόνομες κατοικίες ή διαμερίσματα. Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των φιλοξενούμενων με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.   

       Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ESTIA στην Κρήτη, αποτελεί πρόγραμμα υψηλής κοινωνικής αποδοχής, έχοντας διασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση των τοπικών αρχών, υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας, καθώς διεξάγεται με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.      

       Παράλληλα με το πρόγραμμα ESTIA, υλοποιείται στην Κρήτη το πρόγραμμα HELIOS (Hellenic Integration Support for Beneficiaries of International Protection), από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο του οποίου οι ίδιοι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μισθώνουν κατοικίες και λαμβάνουν επίδομα ενοικίου. Συνεκτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς, με αναπτυξιακή δυναμική και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Αύξηση του αριθμού θέσεων στο υφιστάμενο πρόγραμμα ESTIA ή σε αντίστοιχο πρόγραμμα της ίδιας προσέγγισης, από 1.100 σε 2.600 σε μισθωμένες κατοικίες με επέκταση και σε νέες περιοχές του νησιού. 
  • Σταδιακή δημιουργία δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, συνολικής δυναμικότητας έως 150 θέσεων, εφόσον διευθετηθούν  ζητήματα που αφορούν στους όρους και τις προϋποθέσεις του συστήματος διαχείρισης. Οι σχετικές προτάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο υπουργείο. 

         Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν άμεσα το υπ/αριθμ. πρωτ. 42/17.1.2020 έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης για την πρότασή της για την ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στις Περιφέρειες της χώρας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.