Σωκράτης Βαρδάκης: «Το κτίριο του Ο.Α.Κ στο κέντρο του Ηρακλείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. στην οδό Αγ. Τίτου, πραγματοποίησαμε οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, με την συνυπογραφή του Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Παππά, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, το 2004 ο Ο.Α.Κ. προχώρησε στην αγορά αστικού ακινήτου από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, νομίμως υφιστάμενου από το 1948. Πρόκειται για 3όροφο κτίριο, με προσβάσιμο διατηρητέο μνημείο, συνολικής επιφάνειας 861,162 τ. μ., στην οδό Αγ. Τίτου 16, στο Ηράκλειο.

Για την αγορά του κτιρίου ο Ο.Α.Κ. συνήψε δάνειο, με εγγραφή προσημείωσης, το οποίο εξυπηρετείται από το Ελληνικό Δημόσιο, μετά τη συνένωση των Οργανισμών Ο.ΑΝ.Α.Κ. και Ο.Α.ΔΥ.Κ. κι έτσι δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Κ. Α.Ε..

Το 2006 εκδόθηκε οικοδομική άδεια, κατά τα έτη 2005 – 2007 εκδόθηκαν οι Αποφάσεις, Εγκρίσεις της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες είναι σε ισχύ, ενώ το 2019 εκδόθηκε από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου το Κτηματολογικό Φύλλο του κτιρίου, ελευθέρου, πλέον, των κατασχέσεων που το βάρυναν (πλην της προσημείωσης που αφορά στο ληφθέν δάνειο).

Σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που ζήτησε ο Ο.Α.Κ. το 2011, η αξία του εν λόγω ακινήτου εκτιμάται στα 1.129.000 €, χωρίς να έχει αποτιμηθεί η τυχόν υπεραξία από την ανάδειξη του διατηρητέου μνημείου κάτω από το κτίριο.

Μετά τη πρωτοβουλία για την κατάθεση της ερώτησης, ο Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε: «Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο βρίσκεται «στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει πολλαπλώς με την αξιοποίησή του, ωστόσο παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Το συνολικό όφελος από την αξιοποίηση του κτιρίου με τη στέγαση των Υπηρεσιών που έχει τη δυνατότητα να παρέχει, προσεγγίζει τις 100.000 € ανά έτος (ενοίκια και πάγια). Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιορίσουν τα αρμόδια Υπουργεία τον σχεδιασμό τους για την αξιοποίηση του κτιρίου προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της τοπικής κοινωνίας και να αποσαφηνίσουν πώς προτίθενται να καλύψουν χρηματοδοτικά το κόστος των εργασιών ανακαίνισης του εν λόγω κτιρίου, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί.»