Τοποθέτηση του Σωκράτη Βαρδάκη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας "Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις."

Σωκράτης Βαρδάκης: «Το δικό μας μνημόνιο όχι μόνο δεν κόβει συντάξεις, αλλά δημιουργεί προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης και μέτρα ανακούφισης πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι το δικό μας μνημόνιο, που υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό και το κάναμε πράξη»

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις», ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ουσιαστική ελάφρυνση ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νέων επιστημόνων, γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζοντας ότι το ψηφισθέν πλέον σχέδιο νόμου αποτελεί άλλη μία απόδειξη απόκτησης δημοσιονομικού χώρου, ελευθερίας κινήσεων, πλεονασματικού προϋπολογισμού και ΕΦΚΑ, εστιάζοντας σε ορισμένες από τις σημαντικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και ειδικότερα:

  • στην διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής από τον ΕΦΚΑ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου υγείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες
  • στο δικαίωμα δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής μόνο για την υποστήριξη της κατηγορίας στους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί, καθώς και η προβλεπόμενη αποζημίωση απόλυσης
  • στην ενίσχυση της γεωγραφικής κάλυψης της δομής του ΣΕΠΕ, με την ίδρυση νέων τμημάτων επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων ακριβώς λόγω της αποτελεσματικής καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας

Ο κ. Βαρδάκης, απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, τόνισε ότι το μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τα καταστροφικά, υφεσιακά μνημόνια των προηγούμενων ετών, οδηγεί τη χώρα στην καθαρή έξοδο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δικό μας μνημόνιο επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, θωρακίζει τους ανυπεράσπιστους μέχρι χθες εργαζόμενους και επαναφέρει τη χαμένη αξιοπρέπειά τους. Είναι το μνημόνιο που επαναπροσδιορίζει και αυξάνει τον κατώτατο μισθό και καταργεί τον υποκατώτατο. Είναι το μνημόνιο που βάζει οριστικό φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Είναι το μνημόνιο που οδηγεί στη Δικαιοσύνη όλους εκείνους που έκαναν θεσμό την ανομία, τη διαφθορά και την διαπλοκή. Είναι το μνημόνιο που όχι μόνο δεν κόβει συντάξεις, αλλά δημιουργεί προοπτικές μεγαλύτερης ανάπτυξης και μέτρα ανακούφισης πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι το δικό μας μνημόνιο που κάνει πράξη την υπόσχεση για προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία, την ειδική αγωγή, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», εργαζόμενους που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και που εδώ και δέκα πέντε ολόκληρα χρόνια τους είχατε ομήρους, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης. Προχθές, μάλιστα, είχατε το θράσος να διαδηλώνετε έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών για τη δήθεν αποκατάστασή τους.

Είναι το μνημόνιο που δίνει ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς προϋποθέσεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ανήμπορους, άπορους, ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Είναι το μνημόνιο που επιτέλους στήνει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στα πόδια του, ένα σύστημα που στις αρχές –να μην ξεχνιόμαστε κιόλας- του 2015 αδυνατούσε να πληρώσει συντάξεις. Τετρακόσιες χιλιάδες συντάξεις ήταν αδιεκπεραίωτες. Είχαμε έλλειμμα 1.100.000.000 ευρώ. Σήμερα, έχουμε 1.200.000.000 ευρώ πλεόνασμα. Με απλά λόγια, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Είναι το μνημόνιο που δημιουργεί τις προοπτικές, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να θεωρείται ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης και να αντιμετωπίζεται επιτέλους ως ισότιμο μέλος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας, ισόρροπης ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο κ. Βαρδάκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στον κ. Μητσοτάκη ότι οι δώδεκα περικοπές των συντάξεων και των μισθών της δικής του Κυβέρνησης, ήταν οι περικοπές που εξαθλίωσαν τον Έλληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο και διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ότι επί κυβέρνησης ΝΔ, στη μισή Ελλάδα είχε απενεργοποιηθεί ο μοναδικός ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, η ΕΥΠΕΑ, καθώς και ότι τις πρώτες ομαδικές απολύσεις, σηματοδότησε το Προεδρικό Διάταγμα 94/2014, και η εφαρμοστική εγκύκλιος 53/466, το 2014, που φέρει την υπογραφή της ΝΔ.

Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: «Το παρόν σχέδιο νόμου, είτε σας αρέσει είτε όχι, αναμφισβήτητα αποτελεί μία ακόμη θετική και σημαντική παρέμβαση από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά δώσαμε δύσκολες μάχες. Κερδίσαμε αρκετές. Κερδίζουμε, γιατί διεκδικούμε το δίκαιο του ελληνικού λαού που δοκιμάστηκε οκτώ χρόνια. Συνεχίζουμε τον πόλεμο ενάντια στο ντόπιο και ξένο κατεστημένο, ενάντια στην διαπλοκή και τη διαφθορά, ενάντια στο πολιτικό σύστημα που δημιούργησε τις προοπτικές εξαθλίωσης του ελληνικού λαού όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να είστε σίγουροι ότι αυτόν τον πόλεμο θα τον κερδίσουμε. Θα τον κερδίσει ο ελληνικός λαός.

Αλήθεια, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, θα επιμένετε για πολύ ακόμη στο αφήγημά σας για τέταρτο καταστροφικό μνημόνιο»;

Δείτε το πλήρες βίντεο της τοποθέτησης του κ. Βαρδάκη:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.