Σωκράτης Βαρδάκης: «Την ώρα που το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται, η Κυβέρνηση επιλέγει να επιβαρύνει με 11 εκ. €, τον κρατικό προϋπολογισμό για μια καμπάνια ενημέρωσης»

Την επιλογή της Κυβέρνησης να δεσμεύσει 11 εκ. € για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» για τον κορωνοϊό, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, στηλιτεύουν μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης αλλά και αίτησης κατάθεσης εγγράφων 62 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται όλο και περισσότερο, με σημαντικές ελλείψεις, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε μέσα ατομικής προστασίας, υλικά υγιεινής και ασφάλειας, η Κυβέρνηση, αντί για επιπλέον προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτήριων, ώστε να προστεθούν άμεσα στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος επιπλεόν κλίνες ΜΕΘ, απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές.

Όπως τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης, ενώ οι εργαζόμενοι, οι χρόνια άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και εν γένει ο παραγωγικός ιστός της κοινωνίας πλήττεται και αγωνιά για το μέλλον του, η Κυβέρνηση δηλώνει πως:  «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν»!!

Ταυτόχρονα, με απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης δεσμεύονται 11 εκατομμυρία Ευρώ «για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών» για τον κορωνοϊό COVID-19, παρακάμπτοντας πλήρως την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας για τα επικοινωνιακά προγράμματα του δημοσίου.

Με απόφαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανατίθεται  σε ιδιωτική εταιρία «κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων» η παροχή «υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης» για την πρόληψη και αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού αντί τιμήματος «3% επί της τελικής συνολικής δαπάνης εκστρατείας επικοινωνίας και ενημέρωσης» και συμβατική διάρκεια μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Επιπλέον, παρά τις εξαγγελίες περί δωρεάν μετάδοσης ενημερωτικών μηνυμάτων από τα ΜΜΕ «ώστε να καταλάβουμε όλοι μας την ανάγκη ύπαρξης κουλτούρας προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας» όπως εξήγγειλε ο Κυβερνητικός εκπροσώπος, η σχετική ΥΑ που εξέδωσε αφορά μόνο κοινωνικά μηνύματα με διάρκεια έως ένα (1) λεπτό.

Όμως για τα κοινωνικά ενημερωτικά μηνύματα περί κορωνοϊού με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός λεπτού, η Κυβέρνηση θέσπισε και πλέον εφαρμόζει κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, την αντί αμοιβής ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών καθώς και την επ’ αμοιβή μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Μάλιστα όχι μόνο δεν είναι δωρεάν η μετάδοση των εν λόγω κοινωνικών μηνυμάτων για την προστασία της δημόσιας Υγείας αλλά μάλιστα η Κυβέρνηση προέβλεψε και την άμεση καταβολή προκαταβολής 35% στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μόνη την αποδοχή της πρότασης μετάδοσης ή καταχώρησης.

Η είδηση ότι η καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό θα κοστίσει 11 εκατομμύρια ευρώ συνιστά ευθεία πρόκληση εν μέσω πανδημίας από την Κυβέρνηση. Ιδίως όταν τόσο κατά την προγενέστερη Κ.Υ.Α. 1686/1/1.6.2018 (Β΄2037) ] των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης – Υγείας, και την Υπόδειξη 1/ 25.07.2018 του ΕΣΡ όσο και κατά την ανωτέρω ΥΑ 179/2020 η εν λόγω καμπάνια μπορεί προσαρμοζόμενη να μεταδοθεί από τα ΜΜΕ δωρεάν!

Άλλωστε όπως προβλέπεται και ορθά από τις πάγιες διατάξεις της νομοθεσίας μας, μια τέτοιου είδους καμπάνια για τη δημόσια υγεία οφείλει να προβαλλεται δωρεάν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, κανένας δε γνωρίζει με ποιο τρόπο επιλέχθηκε ο ανάδοχος του έργου και πώς και τί είδους υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης θα παρέχει. Κανένας δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα δοθούν τα χρήματα αυτά στα μέσα ενημέρωσης και με ποια κριτήρια κάποια μέσα ενημέρωσης θα αποκλειστούν από την καμπάνια της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, «η ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε απαραίτητο ιατρικό υλικό είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιλέγει να κατευθύνει μέρος του κρατικού προυπολογισμού σε υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών. Την ώρα που ο λαός δοκιμάζεται, την ώρα που γιατροι και νοσηλευτές δίνουν μάχες, εν μέσω πανδημίας, θεωρώ τουλάχιστον υποκρισία την διοχέτευση των χρημάτων των φορολογουμένων σε πανάκριβες καμπάνιες, δηλαδή δωράκια της Κυβέρνησης προς ιδιώτες και μέσα ενημέρωσης».

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές, απευθυνόμενοι στον κ. Πρωθυπουργό, τον κ. Υπουργό Οικονομικών, τον κ Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ζητούν να μάθουν για ποιους λόγους θέσπισε και ενεργοποιεί η Κυβέρνηση, την κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό και μάλιστα επ’ αμοιβή των ΜΜΕ που θα την μεταδώσουν, επιβαρύνοντας με 11 εκ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για μια καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία η οποία κατά τη νομοθεσία μας θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν. Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αιτούνται τέλος να λάβουν γνώση των επιμέρους εγγράφων και στοιχείων της εν λόγω πολυέξοδης καμπάνιας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.