Σωκράτης Βαρδάκης: «Τα γυμναστήρια αγωνίζονται να επιβιώσουν – η κυβέρνηση επιτέλους να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει απέναντι στα σοβαρά ζητήματα του κλάδου»

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άμεση στήριξη του κλάδου των γυμναστηρίων, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν 30 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, μεταξύ των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας που κινδυνεύουν με συρρίκνωση, μετά την παύση της υποχρεωτικής, από το κράτος επιβληθείσας, αναστολής λειτουργίας τους, είναι και τα Γυμναστήρια.

Σύμφωνα με τους Ιδιοκτήτες Γυμναστηρίων του Νομού Ηρακλείου, ο κλάδος τους είναι ο πλέον ζημιωμένος, καθώς με κυβερνητική εντολή, η λειτουργία τους, είχε ανασταλεί ήδη για έξι μήνες μέσα στο 2020, ενώ μετά το πρώτο lockdown, ήταν από τους τελευταίους κλάδους που επαναλειτούργησαν, την ώρα που και για το τρέχον έτος είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους.

Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων προχώρησαν σε πανελλαδική διαμαρτυρία, ζητώντας την επαναλειτουργία τους με τη στήριξη της πολιτείας ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική ζωή μετά τη λήξη του lockdown και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Όπως τονίζει ο Σωκράτης Βαρδάκης, από τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση, η οικονομική ανακούφιση των επιχειρηματιών είναι ελάχιστη, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνέχιζαν να καταβάλουν τα ενοίκια τους και τα πάγια λειτουργικά έξοδα για τις εγκαταστάσεις τους, που σημειωτέων, δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή.

Ακόμα και με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, φαίνεται να καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, από την επιδότηση των παγίων εξόδων τους, αφού η οποιαδήποτε εφαρμογή τους μέτρου προϋποθέτει την πλήρωση σωρευτικών συνθηκών. Επιπλέον, η επιδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας αρχές Απριλίου, για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και τον Απρίλιο, όχι μόνο δεν έχει δοθεί, αλλά δεν έχει ανοίξει ούτε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως αναφέρει ο Σωκράτης Βαρδάκης, ανακοίνωσε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η ρύθμιση με κούρεμα οφειλών του ιδιωτικού χρέους και η ενίσχυση ρευστότητας.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να προσδιορίσουν τον σχεδιασμό για την επαναλειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, τηρώντας πάντα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως είχαν λειτουργήσει το 2020.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά ακόμα να ενημερωθεί σε ποιες φορολογικές διευκολύνσεις, αλλά και οικονομικές ρυθμίσεις, ως προς τις οφειλές σε ΔΕΚΟ για το διάστημα της αναστολής, θα προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά και αν προτίθενται να μετατάξουν τον κλάδο σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι βουλευτές επίσης, επιδιώκουν να μάθουν αν οι Υπουργοί σκοπεύουν να παρατείνουν το μέτρο απαλλαγής από την καταβολή του ενοικίου για ένα διάστημα μετά την επαναλειτουργία, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανενταχθούν ομαλά στην οικονομική δραστηριότητα.

Τέλος ζητούνται διευκρινίσεις για το τι προτίθενται να πράξουν ως προς τους Δήμους, που με δική τους υπαιτιότητα, δεν έχουν προχωρήσει στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, για το διάστημα που είναι κλειστές με κρατική εντολή, αλλά και για το αν προτίθενται να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που στόχο έχουν την στήριξη των γυμναστηρίων για την ομαλή επανεκκίνηση της λειτουργίας τους.