Σωκράτης Βαρδάκης: «Τέσσερις μήνες μετά τα μνημόνια: τα πρώτα θετικά μέτρα»

Άρθρο του Σωκράτη Βαρδάκη στη Νέα Κρήτη

Η κρίση των τελευταίων οκτώ ετών έφερε την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αντιμέτωπες με σοβαρά διλήμματα και αδιέξοδα. Η χώρα εγκλωβίστηκε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση περιορισμένης κυριαρχίας. Ο σχεδιασμός των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνώντων, ακόμη και τα μέσα υλοποίησής των πολιτικών τους, είχαν περάσει στον έλεγχο των δανειστών. Η οικονομική καταστροφή συνοδεύτηκε από απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εξαθλίωση των μισθών και γενικά ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους. Μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης και μεγάλη απαισιοδοξία για το μέλλον κατέκλυσαν την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες κατάρρευσης, θέτοντας ένα και μόνο σκοπό, την έξοδο από τα μνημόνια. Σήμερα, τέσσερις μόλις μήνες από την 21η Αυγούστου, οπότε η χώρα ξεμπέρδεψε μια και καλή με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, γίνεται κατανοητό από όλους, ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες. Ο φαύλος κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά, με έναν άλλο δρόμο να ανοίγεται μπροστά μας. Ο δρόμος της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, με ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Όλα αυτά αποτέλεσαν δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης απέναντι στον ελληνικό λαό. Μπήκαν σε άμεση προτεραιότητα και σήμερα γίνονται πράξη με την αναίρεση πολιτικών και μέτρων λιτότητας, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για να μπορούν οι εργαζόμενοι πλέον να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, με αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, με διαχείριση δημόσιας περιουσίας, ενίσχυση συντάξεων κοινωνικών δομών, με ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα και κυρίως με ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Οι πληγές του παρελθόντος επουλώνονται σταδιακά, το ασφαλιστικό αποκτά πλέον βιωσιμότητα, στην οποία αντανακλάται η μείωση της ανεργίας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Αυτές τις μέρες, για πρώτη φορά, μετά το 2009, ένας μεγάλος αριθμός θετικών μέτρων, που προωθήθηκε νομοθετικά από την σημερινή Κυβέρνηση, ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο: η κατάργηση του νόμου της περικοπής των συντάξεων, η μονιμοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κάτω των 24 ετών, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος των καταστροφικών μνημονίων.

Από το 2019 θα εφαρμοστούν τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα,τα οποία θα αποκαταστήσουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, όπως το κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ, που θα καταβληθεί το ερχόμενο διάστημα σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία των πολιτών, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% τον χρόνο, κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια, η στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης δεν θα πρέπει να παραλείπουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ύστερα από 10 χρόνια κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός, που δεν περιέχει περικοπές αλλά αντίθετα, είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά επεκτατικός.

Ένας προϋπολογισμός που άρει σταδιακά τις αδικίες των μνημονίων και ταυτόχρονα με στρατηγικό σχέδιο ενισχύει τους θεσμούς, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως την Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους των χρόνων της κρίσης. Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης υπήρξε σημαντικό κεφάλαιο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της σημερινής Κυβέρνησης, ενισχύθηκε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να ενισχύεται με πρωτόγνωρα επίπεδα πόρων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Από το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος, ώριμα έργα θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 1,57 δις έως το τέλος του 2018 και η πρόβλεψη για το 2019 ανέρχεται σε 1,82 δις. Για πρώτη φορά η Τ.Α. πρώτου βαθμού είχε την δυνατότητα να καλύψει με ευελιξία τοπικές ανάγκες για έργα υποδομών στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και έργα σχετικά με την αναβάθμιση παιδικών χαρών, σχολικών κτιρίων.

Για το 2019, το πρόγραμμα ΦιλόΔημος επεκτείνεται σε δύο σημαντικούς τομείς, στην αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και την επανάχρηση των δημοτικών κτιρίων, την ανέγερση σχολικών κτιρίων κλπ. Επίσης με το πρόγραμμα«Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή -Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) εξοφλούνται υποχρεώσεις των δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες. Το Πρόγραμμα από τον Φεβρουάριο του 2017 μέχρι σήμερα έχει δώσει στους ΟΤΑ 134 εκατ. ευρώ. Για το 2019 θα συνεχίσει και η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα ορεινών καιμειονεκτικών δήμων με το ποσό των 20 εκατ. ετησίως, ενώ ταυτόχρονα καλύπτονταιοι μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ σε προσωπικό και διασφαλίζονται τα εργασιακάδικαιώματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της χώρας είναι μακρύς και χρειάζεται συνολική προσπάθεια για να αντιστραφεί ο όλεθρος της περιόδου 2010-2014, ιδίως για τα παιδιά μας, την νέα γενιά, την ελπίδα αυτής της χώρας. Αγωνιζόμαστε και κάνουμε πράξη την δημιουργία μιας νέας προοπτικής στην μεταμνημονιακή εποχή.

Όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά.