Σωκράτης Βαρδάκης: «Στοχευμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον επισιτισμό – τουρισμό»

Επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, και γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Μετά από τηλεδιάσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού κ.  Χότζογλου, τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Βασιλικό, τον πρόεδρο του ΣΕΤΚΕ, κ. Τοκούζη, τον πρόεδρο της FedHATTA, κ. Τσιλίδη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ειδικού σχεδίου προστασίας για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό  – τουρισμό, που αποτελούν την ψυχή της ελληνικής φιλοξενίας και θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης, καθώς και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για το 2021, που προβλέπεται να επανέλθει η ομαλότητα στον τουρισμό.

Οριζόντια και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, χωρίς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως τρόπου λήξης της σύμβασης για όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό – τουρισμό όπως οι ξεναγοί, κ.λ.π.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο τουρισμός που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ πλήττεται σημαντικά με τις καλύτερες προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους.

Κατά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος τουριστικής δραστηριότητας με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα τους, καθώς οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δις ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για την τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.

Oι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.
  • Αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
  • Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20.
  • Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.