Σωκράτης Βαρδάκης: «Σκανδαλώδης η σιωπή της Κυβέρνησης απέναντι στην τεράστια αισχροκέρδεια σε βάρος των πολιτών για την αγορά υγειονομικού υλικού»

Την σιωπή της Κυβέρνησης απέναντι στην τεράστια αισχροκέρδεια  που υφίστανται οι πολίτες για την αγορά υγειονομικού υλικού προκειμένου να προστατευτούν όσο το δυνατόν γίνεται από την πανδημία καταγγέλλουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το θέμα της αισχροκέρδειας στα προστατευτικά μέσα του πληθυσμού για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού, καθώς και στα είδη πρώτης ανάγκης προκαλεί το αίσθημα περί δικαίου στην κοινωνία μας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης που προσπάθησε να τη «δικαιολογήσει» προκειμένου να κατευνάσει την κοινωνική κατακραυγή, εκφράζεται με αισιοδοξία και βασικό επιχείρημα τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Από την άλλη όμως, ο αρμόδιος Υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη απέφυγε να δηλώσει βέβαιος για τις δυνατότητες επιβολής και είσπραξης των προστίμων.

Η καθυστέρηση της κρατικής παρέμβασης στη λήψη του μέτρου της διατίμησης στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην άμβλυνση των φαινομένων αισχροκέρδειας. Η νομοθετική πρωτοβουλία που ακολούθησε η κυβέρνηση άφησε την ανεξέλεγκτα ανήθικη και αντικοινωνική συμπεριφορά, της αισχροκέρδειας να καλπάζει.

Η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων των πολιτών θα συνοδευτεί από το υποχρεωτικό μέτρο της απαραίτητης χρήσης ατομικής μάσκας, ενώ η μη συμμόρφωση με αυτό, θα συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Η αναγκαιότητα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα υλικά προστασίας, όπως τα γάντια μιας χρήσης και το αντισηπτικό δημιουργεί μια νέα, ακόμη πιο ευάλωτη συνθήκη πιθανής γιγάντωσης των κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Συνεπώς, η διατίμηση στις μάσκες, στα γάντια, τα αντισηπτικά και τα σχετικά προϊόντα που μπορούν να προσδιορίσουν οι ειδικοί, έστω και τώρα είναι πράξη επιβεβλημένη.

«Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την έλευση του κορονοϊού στην χώρα μας, επιχειρήσεις έκλεισαν, εργαζόμενοι έμειναν ξαφνικά άνεργοι, τα παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν πια σχολείο, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους  έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους και τίποτα πια δεν θυμίζει την άλλοτε καθημερινότητά μας, εκτός από την επική αδιαφορία της Κυβέρνησης ως προς των έλεγχο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης προστασίας από τον ιό. Τη στιγμή μάλιστα που με νόμο από τις  4 Μαΐου καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ένα είδος πρώτης ανάγκης πλέον.», σημειώνει ο κ. Βαρδάκης

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των τιμών της αγοράς, υφίσταται πραγματική αδυναμία στα νοικοκυριά των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, για την καθημερινή προμήθεια της ατομικής μάσκας. Επί της ουσίας, είτε από το ύψος της τιμής της προστατευτικής μάσκας που θα πρέπει να προμηθεύεται κάποιος σε καθημερινή βάση, είτε από το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν, η κοινωνία μας γίνεται έρμαιο οικονομικής εκμετάλλευσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να αναλάβουν ώστε να υπάρξει καθολική πρόσβαση των πολιτών στα μέσα πρόληψης και προστασίας και σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να ενισχυθεί πέρα από το αίσθημα ασφάλειας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, και η πρακτική τους δυνατότητα προμήθειας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

«Με παροιμιώδη προχειρότητα και εισπρακτικά μέτρα προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την επανεκκίνηση της χώρας. Το πλιάτσικο και η αισχροκέρδεια δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας. Η προστασία και η πρόσβαση των πολιτών σε υγειονομικό υλικό, μάσκες, γάντια, κ.λ.π., θα έπρεπε να είναι δεδομένη.», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης σε σχετική δήλωσή του.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.