Σωκράτης Βαρδάκης: «Σε τεντωμένο σχοινί η λειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η.»

Το θέμα της υποστελέχωσης που έχει παρουσιαστεί στην καρδιοχειρουργική κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η., φέρνουν με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, στη Βουλή, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώντας τον Υπουργό Υγείας για τον τρόπο άμεσης στελέχωσης της κλινικής.

Η αποτροπή του λειτουργικού blackout στο ΕΣΥ, η ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η συνολική αναδιοργάνωση

του δημόσιου συστήματος υγείας αποτέλεσαν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Παρά το δυσχερές δημοσιονομικό πλαίσιο και παρά τους περιορισμούς σε προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις, επιτεύχθηκε σταθεροποίηση στο στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΥ και ξεκίνησε η προσπάθεια ενίσχυσης με σημαντικό αριθμό προσλήψεων (μόνιμου και επικουρικού προσωπικού), με νέες δομές, νέες υπηρεσίες και αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ για δημόσιες δαπάνες υγείας από το 4,6% στο 5,2%.

Η εν εξελίξει πανδημία του κορωνοϊού έκανε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ξεκάθαρη την ανάγκη για ένα ισχυρό και θωρακισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που θα μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται λόγω της υγειονομικής κρίσης, όσο και στις σταθερές ανάγκες διαχείρισης της συνήθους νοσηρότητας και των χρόνιων ασθενών. Η κυβέρνηση, παρότι στα λόγια αναγνώρισε έστω και όψιμα τον κομβικό ρόλο και τη σημασία του ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην πράξη κινείται σε μια γραμμή «παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης», υπό την πίεση της συγκυρίας και όχι στη λογική της σταθερής ενίσχυσης των δημόσιων δομών.

Τα διαρθρωτικά προβλήματα υπο-στελέχωσης του ΕΣΥ παραμένουν και στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε, η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.), υποστελεχώνεται σημαντικά, καθώς δύο από τους τέσσερις καρδιοχειρουργοί υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των σχεδίων της Διοίκησης του Νοσοκομείου για μετακίνηση της Μονάδας Εμφραγμάτων σε άλλο ακατάλληλο χώρο εντός του Νοσοκομείου, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από φορείς και ιατρικό προσωπικό αλλά προκάλεσε και την κοινοβουλευτική παρέμβασή μας, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί ο σχεδιασμός.

Η αποχώρηση των δύο καρδιοχειρουργών, συμβαίνει σε μία περίοδο που το ΠΑ.Γ.Ν.Η. είναι Νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid19. Επίσης βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, συνεπώς οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν.

Η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και πολιτικής συναίνεσης ειδικά αυτή την περίοδο. Η επιχειρησιακή επάρκεια της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την υγειονομική ασφάλεια ολόκληρης της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της υγείας, και επιπλέον δε νοείται ακόμα και σήμερα, περιστατικά που χρίζουν καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης να μεταφέρονται σε νοσοκομεία των Αθηνών, επιβαρύνοντας μάλιστα τις εκεί δομές.

Η άμεση στελέχωση της κλινικής είναι επιτακτική ανάγκη. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Μαμουλάκης Χαράλαμπος, Πολάκης Παύλος.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.