Σωκράτης Βαρδάκης: «Πόσα ψέματα ακόμα κ. Θεοδωρικάκο; Οφείλατε τουλάχιστον σήμερα, στους πολίτες της Κρήτης, να πείτε την αλήθεια για την χρηματοδότηση του ΦιλόΔημου»

«Μετά τον Πρωθυπουργό, για τρίτη φορά ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοινώνει σαν δικά του τα έργα του «ΦιλόΔημου» άσχετα αν αυτά είναι δημοπρατημένα και ελεγμένα από το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας και το οποίο εγκρίνει τελικά για να προχωρήσουν οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ. Θα κάνει τα πάντα, μόνο για να ξεπεράσει τον Γκέμπελς, αλλά υπάρχει μνήμη και οι πολίτες αντιλαμβάνονται το ψέμα. Μπορεί να κοροϊδεύει λίγους για πολύ καιρό πολλούς για λίγο καιρό αλλά όχι πολλούς για πολύ καιρό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ήρθε στο Ηράκλειο για να μας εξαγγείλει ένα νέο -για αυτόν- χρηματοδοτικό εργαλείο για τους Δήμους, ωστόσο παρέλειψε καταρχήν ως όφειλε, να αναφερθεί στους εμπνευστές του, που ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερο ατόπημα στο οποίο υπέπεσε ο Υπουργός, είναι η εξαγγελία του για το πιο σημαντικό έργο, που είναι αυτό της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο όχι μόνο είναι ήδη ενταγμένο, αλλά σε ένα μεγάλο μέρος και δημοπρατημένο, με τις εργασίες ήδη να εκτελούνται εδώ και δύο περίπου χρόνια. 

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 26 Ιουνίου 2020, μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί ερώτηση που έχει καταθέσει ο μάδα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη και με την οποία ζητάμε την ενημέρωσή μας για την πορεία υλοποίησης 11 πολύ σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού € 38.829.110,72, τα οποία παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 έτοιμα προς ένταξη στον αντίστοιχο άξονα του προγράμματος «ΦιλόΔημος», αφού είχε ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησής τους.

Αντιθέτως ο κ. Θεοδωρικάκος προσπαθεί με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να εξαφανίζει τον «ΦιλόΔημο» υποστηρίζοντας ότι υπήρχε έλλειμμα χρηματοδότησης και να μην δίνει απαντήσεις για την πορεία εκτέλεσης σημαντικών έργων.

Σε αυτή την αγωνία της κυβέρνησης να εξαφανίσει το επιτυχημένο και δημοφιλές στους Δήμους πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’, η διασπορά ψευδών πληροφοριών από την κυβέρνηση τόσους μήνες τώρα, αφορά την αγωνία των κυβερνώντων να σβήσουν από την μνήμη των αυτοδιοικητικών την ευελιξία, την επιτυχία και την ευρεία αποδοχή του προγράμματος ‘ΦιλόΔημος’. Τελικώς όμως ζημιώνει τους δήμους αλλά αφήνει έξω από τον σχεδιασμό πάρα πολλά έργα πνοής για τον τόπο.

Η πολύμηνη καθυστέρηση με την ψευδή πρόφαση έλλειψης χρηματοδότησης και ύπαρξης νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και η αγωνία τους να εγγράψουν στα επιτεύγματά τους έργα πνοής για την τοπική αυτοδιοίκηση, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να κολλήσουν πολύ σημαντικά έργα για τον τόπο. Όλος αυτός ο εμπαιγμός σε βάρος των Δήμων και των πολιτών, ένα στόχο είχαν, την αγωνιώδη ανάγκη επικοινωνιακής ενίσχυσης του πρωθυπουργού, σε μια στιγμή που αμφισβητείται η αξιοπιστία του και αναιρεί όλα όσα οι ψηφοφόροι του προσδοκούσαν, σε κάθε τομέα. (Εργασία, παιδεία, περιβάλλον, υγεία, ασφάλιση –σύνταξη).

Απόδειξη αυτού το ότι ο κ. Θεοδωρικάκος ουδέποτε προσκόμισε το έγγραφο της νέας σύμβασης με την ΕΤΕΠ, ουδέποτε απάντησε σε σχετική ερώτηση του πρ. Υπουργού εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο τρόπος δράσης του κ. Θεοδωρικάκου μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές. 

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για τους Δήμους της Κρήτης έργα τα οποία «πέρασαν» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και είχαν ήδη δημοπρατηθεί είναι:

  • Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, 18.100.00 €
  • Κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου – 2019. 15.200.000 €
  • Έργα διευθέτησης- αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικές δράσεις στην Περιφέρεια Κρήτης, 10.285.000 €
  • Αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση, 8.500.000 €
  • Δήμος Χερσονήσου – Αγροτική Οδοποιία: Βελτίωση Της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Τοπική Κοινότητα Κεράς. 347.335,00 €

Αυτή τη στιγμή 461 ώριμα έργα έμειναν χωρίς χρηματοδότηση, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης και των χειρισμών της. Μερικές φορές η επικοινωνία δε μπορεί να υπερβεί την πραγματικότητα, όσο φαντασμαγορικές κι αν είναι οι όποιες είδους φιέστες του κυβερνητικού επιτελείου. Μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα φέρνουν τη στιγμή που υπάρχει αναβρασμός στους Δήμους για έργα πνοής που ακυρώθηκαν και απεντάχθηκαν.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.