Σωκράτης Βαρδάκης: «Παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου κτιρίου τ. ΙΚΑ Χερσονήσου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας»

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών και ενεργειών που ξεκίνησε να υλοποιείται από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον Μάιο του 2015.

Για πρώτη φορά έγινε ολοκληρωμένη καταγραφή του κτιριακού αποθέματος μέσα απο την οποία καταδείχθηκε η απαξίωση της σημαντικής περιουσίας των Φ.Κ.Α. αφού απο τα 1.126 κτίρια (συνολικού εμβαδού 11.677.084 τ.μ.) το 49% αυτών είναι κενά, το 31% είναι παραχωρημένα, το 14% μισθωμένα και μόλις το 6% χρησιμοποιούνται απο υπηρεσίες Φ.Κ.Α.

Σημαντικές επίσης είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες απο την εγκατάλειψη της σημαντικής περιουσίας των Φ.Κ.Α. αφού η απώλεια σε θέσεις εργασίας υπολογίζεται σε 16 χιλιάδες, σε αξία γης περί τα 420 εκατ. και εκτιμώμενη μείωση της αξίας πώλησης λόγω εγκατάλειψης μπορεί να κυμανθεί στο 75-80% επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου.

Με δεδομένη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το 2016 (Ν.4430/16, άρθρο 50), η οποία δημιουργεί το πλαίσιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες Κλίμακος και δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης,

Επειδή η υλοποίηση του πιλοτικού σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης 24 ακινήτων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με στόχο την αναβίωσή τους μέσα από ένα πλέγμα χρήσεων υψηλής κοινωνικής ωφέλειας και υψηλής οικονομικής ανταπόδοσης, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την επέκτασή του σχεδίου και σε άλλες πόλεις με στόχο την εκ νέου χρήση πολλών υποβαθμισμένων ακινήτων,

Στο Νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, υπάρχει εγκαταλελειμμένο κτίριο, το οποίο στέγαζε τις υπηρεσίες του τέως Ι.Κ.Α. στη Χερσόνησο και το οποίο μπορεί να αποδοθεί στον Δήμο με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός για την παραχώρηση του συγκεκριμένου κτιρίου στο Δήμο Χερσονήσου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.