Σωκράτης Βαρδάκης: «παραδειγματιστείτε από τα δικά σας λάθη και πάρτε πίσω τις διατάξεις που επαναφέρουν την εργασιακή ζούγκλα στη χώρα μας»

Τον λόγο που δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί κανένα από τα μέτρα, που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, για την προστασία των εργαζομένων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook, ζήτησε απευθυνόμενος στους αρμόδιους Υπουργούς κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκηςμε αφορμή την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Βαρδάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα πρόχειρο νομοθέτημα της ΝΔ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύσεις στις σημερινές ανάγκες, αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στις κυρίες και κύριους Βουλευτές της ΝΔ, ότι πάντα οι επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν δήθεν οικονομικά προβλήματα, έβρισκαν τον τρόπο να μην υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις. Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε την σημερινή Κυβέρνηση, να μην νομοθετήσει ξανά τις ίδιες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλει παλαιότερα και που παραδέχτηκε και το ίδιο το ΔΝΤ ως λάθος στρατηγική το 2013, ότι δηλαδή η μείωση του μισθολογικού κόστους, ούτε δημιούργησε προοπτικές ανταγωνιστικότητας, ούτε θέσεις εργασίας.

Τόνισε μάλιστα, ότι η ΝΔ καταργεί ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού θεσπίζει εξαιρέσεις, ως προς την ισχύ και την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα», ώστε να μην περιλαμβάνονται στην κλαδική σύμβαση.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, πολλές φορές μάλιστα ορισμένες είναι αυτές που παρουσιάζουν εικονικά οικονομικά προβλήματα, ή ακόμα και εικονικούς ισολογισμούς, συνεπώς αυτές οι επιχειρήσεις, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ρητρών εξαίρεσης και κατ επέκταση να μειώνουν μισθούς και να καταπατούν δικαιώματα εργαζομένων.

Επί της ουσίας, η σημερινή Κυβέρνηση καταργεί τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας.

Ο Υπουργός, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Στην πράξη θα μπορούν οι τοπικές κλαδικές να εμπεριέχουν χειρότερους όρους από τις εθνικές.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, 15 κλαδικές συμβάσεις εργασίας κηρύχθηκαν γενικώς υποχρεωτικές, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων, γεγονός που συντέλεσε στην καλυτέρευση όρων εργασίας, αύξησης μισθών, 110.000 εργαζόμενων περίπου, μόνο στον τουρισμό.

Οι νέες διατάξεις αποτελούν ένα νόμιμο μέσο συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Άκρως επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι μόνιμου χαρακτήρα και μας επαναφέρουν στην μνημονιακή κανονικότητα της ΝΔ.

Ακυρώνει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, καθώς τίθενται πολύ στενές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις προσφυγής, οπότε στην πράξη ακυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων.

Τις ίδιες μνημονιακές ρυθμίσεις, είχατε προσπαθήσει να εισάγετε την περίοδο 2010-2014,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να καταργήσει τους περιορισμούς και να επαναφέρει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ που είχε πριν από τους μνημονιακούς νόμους και να καταστήσει τον ΟΜΕΔ πεδίο συνεννόησης  και  εξεύρεσης λύσεων που ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.

Αναφορικά με την μερική απασχόληση, παρουσιάζεται σαν μέτρο προστασίας των μερικώς απασχολούμενων την προσαύξηση στις επιπλέον ώρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύει αρχικά ότι δεν έχετε πρόθεση να παρέμβετε άμεσα ώστε να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Και αν ανατρέξουμε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν προβλέπεται να προστατεύσει ουσιαστικά τους εργαζόμενους.

Στην αδήλωτη εργασία μειώνετε την έκπτωση του προστίμου στις 2.000 ευρώ και ταυτόχρονα καταργείτε την υποχρέωση καταβολής τριών μηνών ενσήμων αναδρομικά στον εργαζόμενο, κάτι που και την αδικία σε βάρος του αδήλωτου εργαζομένου συντηρεί και ευνοεί ακόμα παραπέρα τον παραβάτη εργοδότη.

Μητρώο παραβατικών εργοδοτών. Το περιορίζετε μόνο στην αδήλωτη εργασία και όχι σε άλλες παρεμβάσεις»

Ο κ. Βαρδάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις που φέρνει για ψήφιση, η ΝΔ,  είναι όλα αυτά που ζητούσαν οι δανειστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία μετά από μάχες σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, κατάφερε να ανατρέψει.

Σήμερα η ΝΔ προχωρά σε πλήρη εφαρμογή όλων αυτών των καταπιεστικών για τους εργαζομένους πολιτικών.

Ο κ. Βαρδάκης κάλεσε την σημερινή Κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τα λάθη της, από τις μνημονιακές πολιτικές που υιοθέτησε και υλοποίησε τα έτη 2012-2014 και να πάρει πίσω, έστω και την τελευταία στιγμή, τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επαναφέρουν την εργασιακή ζούγκλα στη χώρα μας. Παρακολουθήστε το βίντεο από την τοποθέτηση του κ. Βαρδάκη:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.