Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι το δικό μας μνημόνιο με τον ελληνικό λαό»

Τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως αυτές αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2019, με στόχο την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, τόνισε στην ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βαρδάκης, επέκρινε αρχικά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πλειοδοτούν στις τοποθετήσεις τους, με προτάσεις ελάφρυνσης φόρων, εισφορών, ΕΝΦΙΑ, κοινωνικών επιδομάτων, τροπολογίες για μη περικοπή των συντάξεων και μέτρα, που θα ξεκινήσουν αύριο οι Έλληνες πλούσιοι, με 9 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Ποιοι τα λένε αυτά; Ποιοι πλειοδοτούν με τέτοιες παροχές; Αυτοί που έφτασαν την ανεργία σε πρωτόγνωρα ύψη, τη μαύρη εργασία στο 30%, έκοψαν δώδεκα φορές μισθούς και συντάξεις και επί των ημερών τους χάθηκε το 25% του Α.Ε.Π.. Αυτοί που νομοθέτησαν τον ΕΝΦΙΑ και στην ουσία, είναι αυτή που χρεοκόπησαν τη χώρα και κατάργησαν κάθε έννοια πραγματικά δικαίου. Γιατί όλες αυτές οι παροχές, τη στιγμή που ήταν το 2013 ή το 2014 έτοιμοι να βγουν από το μνημόνιο και να βγουν στις αγορές; Γιατί δεν το νομοθετούσαν τότε; Αλλά ακόμα και το 2014 έκαναν περικοπές.»

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές διαφορές της τωρινής κυβέρνησης με τις προηγούμενες. Οι διαφορές όπως τόνισε είναι προφανής και αφορούν, την οικονομική πολιτική, την αναπτυξιακή πολιτική, την κοινωνική πολιτική, αφορούν ακόμα και στο μνημόνιο που υπόγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε σχέση με το αναπτυξιακό μνημόνιο που κατάφερε η σημερινή να κάνει πράξη.

Επιπλέον, ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε τις μεταρρυθμίσεις που έφερε εις πέρας η σημερινή Κυβέρνηση και τις οποίες «καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει μέχρι και σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ταυτόχρονα είχαν κοινωνικό πρόσημο και συνέβαλαν στην επιστροφή στην ανάπτυξη. Μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν πλέον ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.»
Συγκεκριμένα ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Να θυμίσω ότι αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, την ώρα που η χώρα στέναζε πραγματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την ώρα που η Ελλάδα είχε χάσει την αξιοπιστία, ακόμα και στους οικονομικούς κύκλους της Ευρώπης. Παρόλα αυτά και οι προηγούμενοι Προϋπολογισμοί, από το 2015, δηλαδή, της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., χαρακτηρίζονταν από θετικό πρόσημο, τόσο από δημοσιονομική άποψη, όσο και από την απεικόνιση της πολιτικής μας στο κομμάτι των φόρων και των δαπανών. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται με τις συνεχείς υπερβάσεις των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι οικονομικοί δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώθηκαν, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας αναβαθμίστηκε, ακόμα και από τους Οίκους Αξιολόγησης. Δηλαδή, κάνουμε λόγο για μια ακόμα και υψηλή προσέλκυση ξένων επενδύσεων το επόμενο διάστημα.».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρδάκης έκανε μία σύντομη αναφορά σε δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφορικά με την ελληνική οικονομία, όπως του Προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, που έχει δηλώσεις ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, ενώ και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έχει δηλώσει με έμφαση ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως “κανονική χώρα” στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και αυτά είναι “καλά νέα”. Στο σημείο αυτό επέκρινε τον κ. Τραγάκη, ο οποίος στην τοποθέτησή του αμέλησε να τα αναφέρει.

«Η αντιπολίτευση προέβη για μια ακόμα φορά σε δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις και για μια ακόμα φορά έπεσε έξω. Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ γίνονται πράξη, αποδεικνύοντας την πολιτική στόχευση της σημερινής Κυβέρνησης», όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης, ενώ συνέχισε αναφέροντας επιγραμματικά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αποτελέσουν ξεκάθαρα ένα πρώτο βήμα για μια χάραξη μιας νέας εθνικής οικονομικής πολιτικής που θα μας βάλει σε νέους δρόμους.: «Το πρόγραμμα επιδότησης στέγης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της φτώχειας μεταξύ των νέων και στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και ομάδες. 710 εκατ. κοινωνικό μέρισμα, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές με τον προηγούμενο νόμο πριν λίγες μέρες, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τους μικροϊδιοκτήτες. Επίσης, μειώνεται ο φόρος εισοδήματος.

Σταματάει η ομηρία των 3200 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ενισχύονται οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής με μονιμοποίηση 4500 των εκπαιδευτικών και όλο αυτό το πακέτο θετικών μέτρων, το πακέτο αυτό με κοινωνική ευαισθησία, θα ξεπεράσει τα 900 εκατ., καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού που ‘πιάνουν τόπο’ πλέον.

«Το σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και παρέχει μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στους οικονομικούς και δημοσιονομικούς που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα στο Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο και την ίδια στιγμή, είναι κοινωνικά περιεκτικός.
Ένας Προϋπολογισμός που φέρνει ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, θα μειώσει τις ανισότητες. Τι άλλο μπορείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, για να παραδεχτεί είτε ότι επιτέλους κάνετε λάθος; Ότι αποτύχατε, όχι μόνο σαν κυβέρνηση, αλλά, ακόμα και σαν αντιπολίτευση; Η χώρα, όσο και αν δεν σας αρέσει, απέκτησε την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική. Μετά από δέκα χρόνια βαθύτατης ύφεσης, έχουμε πια τη δυνατότητα να υλοποιούμε το δικό μας στρατηγικό σχέδιο και πολιτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο, αλλά πάνω απ’ όλα, με κοινωνική δικαιοσύνη.»
Παρακολουθήστε το βίντεο της τοποθέτησης του κ. Βαρδάκη στην Επιτροπή:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.