Σωκράτης Βαρδάκης : «Ο ΟΑΕΔ αποτελεί κεντρικό επιχειρησιακό βραχίονα στη μεγάλη μάχη που δίνει η σημερινή Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας στη χώρα»

Άρθρο του Σωκράτη Βαρδάκη στην εφημερίδα Πατρίς (14/3/19)

Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μεγάλη καταστροφή και αποδιάρθρωση κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην αγορά εργασίας, είχαν τραγικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Η σημερινή κυβέρνηση με συστηματική προσπάθεια κατάφερε τα τελευταία 4 χρόνια, όχι μόνο να βγάλει την χώρα από την κρίση αλλά και να την θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από ένα αναπτυξιακό μοντέλο κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο. Ένα μοντέλο της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και αναδιανομής του εισοδήματος.

Η έξοδος από τα μνημόνια, δεν ήταν απλά ένα ορόσημο-κυβερνητικός στόχος, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική αδυναμία στην δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους.

Από τους μακροχρόνια άνεργους μέχρι τους επισφαλώς εργαζόμενους, από τους νέους επιχειρηματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από τους συνανθρώπους μας στα συσσίτια μέχρι τους συνταξιούχους και τους αγρότες, δόθηκαν αγώνες με καθολικό αίτημα την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την αλληλεγγύη στην πράξη όσων έχουν ανάγκη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, ταγμένος με συνέπεια στο πλευρό των πολλών, έδωσε μάχες, πέτυχε νίκες και έθεσε νέους στόχους για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που να ανταποκρίνεται στην κοινωνική πλειοψηφία.

Προχωρήσαμε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για μια συγκροτημένη και σχεδιασμένη εκκίνηση της διαδικασίας ανάταξης και αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη μάχη που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε είναι για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η θέσπιση κανόνων στα ωράρια και τις υπερωρίες, στις εργολαβίες και στην πληρωμή των μισθών, η μείωση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα είναι μόνο κάποιες από τις κεντρικές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια. Δεσμεύσεις τις οποίες κάναμε πράξη απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι εξαθλιώθηκαν την περίοδο της κρίσης.

Στη μεγάλη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, κεντρικός επιχειρησιακός βραχίονας είναι ο ΟΑΕΔ, του οποίου ο ρόλος, οι πολιτικές και η γενικότερη πορεία του καθορίζονται από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει συνειδητά την αναβάθμιση του εν λόγω Οργανισμού, με στόχο να οδηγηθεί κάθε άνεργος σε μια νέα θέση εργασίας.

Ο ΟΑΕΔ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δοκιμάστηκε σκληρά, δεδομένου ότι στην επιφάνεια ήρθαν παθογένειες του παρελθόντος, σε συνδυασμό πάντα με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που σημειώθηκαν τα προηγούμενα έτη, κλήθηκε να ανταποκριθεί στην αύξηση της κοινωνικής ζήτησης για παροχές και υπηρεσίες.

Παρά αυτές τις συνθήκες, άρχισε να προωθείται με εντατικούς ρυθμούς από το 2015 η αναθεώρηση του διοικητικού και οργανωτικού μοντέλου του ΟΑΕΔ, με στόχο την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους ανέργους, τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης, την βελτίωση του συστήματος μαθητείας στις Επαγγελματικές Σχολές, την ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων με δημόσιους, κοινωνικούς και ιδιωτικούς φορείς.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την καταπολέμηση της Ανεργίας, ο ΟΑΕΔ υλοποίησε ένα μεγάλης εμβέλειας Πρόγραμμα Επαναπροσδιορισμού του Επιχειρησιακού Μοντέλου. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, ο οργανισμός μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνική υπηρεσία απασχόλησης, που αναλύει τα χαρακτηριστικά και τα προσόντα των ανέργων, αφουγκράζεται τις ανάγκες εργασίας και τις επαγγελματικές προσδοκίες τους και τους υποστηρίζει στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλης εργασίας και σταθερής επαγγελματικής ένταξης.

Μέσω του επαναπροσδιορισμού του επιχειρησιακού του μοντέλου, ο ΟΑΕΔ επιδιώκει να σχεδιάζει και να υλοποιεί αποτελεσματικότερες πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας, να διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το εργατικό δυναμικό της χώρας (ανέργους και εργαζόμενους) και να βελτιώνει την ποιότητά τους, να αυξήσει την εσωτερική του απόδοση αξιοποιώντας καλύτερα το προσωπικό του και τις νέες τεχνολογίες και εφαρμόζοντας νέους τρόπους οργάνωσης και διοίκησης, να ενδυναμώσει το ρόλο του στο πεδίο της υλοποίησης πολιτικών απασχόλησης και της ρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Σημαντικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός προχώρησε σε αυτοματοποίηση και απλοποίηση μιας σειράς διαδικασιών, που περιορίζει σημαντικά τη φυσική παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες του. Μέσω του αναβαθμισμένου portal οι πολίτες υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα, ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις και τις παροχές, ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους και αναζητούν θέσεις εργασίας ή εργαζόμενους. Η Υπηρεσία Υποδοχής, που βρίσκεται πλέον σε όλα τα ΚΠΑ της χώρας, βοήθησε στο να μειωθούν οι ουρές αναμονής των πολιτών, καθώς μπορούν να δώσουν πληροφορίες και να κατευθύνουν τους πολίτες στις κατάλληλες υπηρεσίες.

Το μεγάλο πρόγραμμα του Επαναπροσδιορισμού του Επιχειρησιακού Μοντέλου του ΟΑΕΔ, μετατρέπει τον σημαντικό αυτό Οργανισμό σε μια σύγχρονη κοινωνική υπηρεσία Απασχόλησης, που έρχεται πιο κοντά στις ανάγκες του ανέργου, του εργαζόμενου, του εργοδότη αλλά και του ίδιου του προσωπικού του Οργανισμού. Το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης του Οργανισμού αποτελεί μείζον «στοίχημα» για την σημερινή Κυβέρνηση, η οποία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο ΟΑΕΔ να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να διαδραματίσει ένα ακόμα πιο σημαντικό ρόλο, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάκαμψη.

Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Συντονιστής Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εργασίας, και Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών ΥποθέσεωνZeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.