Ο Σωκράτης Βαρδάκης τοποθετήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την σύσταση του ΟΠΕΚΑ

Σωκράτης Βαρδάκης: «ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης»

Στην διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ‘’Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις’’.

Ο κ. Βαρδάκης καταφέρθηκε αρχικά εναντίον της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη θα έρθει με νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα θέσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς η αντιπολίτευση ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, ήταν αυτή που κατήργησε με ένα νόμο τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επέβαλε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

«Είναι αυτοί που ώθησαν 350.000 νέους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι αυτοί που δημιούργησαν 1,5 εκατ ανέργους και εκτόξευσαν την ανεργία επί θητείας τους στο 27% και έλεγαν ότι για να πέσει μια μονάδα ανεργίας χρειάζονται 7 χρόνια. Αυτή τη στιγμή λοιπόν που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει την ανεργία στο 20,7 %, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να μιλήσουν.», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα κοινωνικής αλληλεγγύης και έρχεται να συμπληρώσει τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μείζονος σημασίας αυτής της Κυβέρνησης, όπως το Εθνικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού για το συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης και συνοχής, το νόμο για τα δικαιώματα με αναπηρίες, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας – ΚΕΠΑ και την κύρωση του αναθεωρημένου Κοινωνικού Χάρτη. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ένα ακόμη θετικό για την κοινωνία, που σχεδίασε και υλοποιεί το Υπουργείο, είναι ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπήρου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το αναπηρικό κίνημα το έδειξε και χθες. Είναι κοντά μας και αυτό γιατί αυτή η μεγάλη αλλαγή θα αποφορτίσει τον ανάπηρο από το να πηγαινοέρχεται στο καροτσάκι του σε διάφορες υπηρεσίες για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας του. Επομένως, απλοποιείται όλη η διαδικασία και αυτό θα φανεί και στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία, εφαρμόζοντας μια διοικητική ανασυγκρότηση της αξιολόγησης της αναπηρίας, χωρίς όμως, να αλλάζουμε τα ποσοστά με τα οποία αποδίδεται το επίδομα. Αντίθετα, με το νέο ΕΠΠΠΑ (Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας) προστέθηκαν αναπηρίες που δεν προβλεπόταν πριν.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έχει κύριο θέμα του την μετεξέλιξη, αναμόρφωση και μετατροπή του τμήματος του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ, σε έναν νέο ενιαίο φορέα απόδοσης προνοιακών επιδομάτων, παροχών και υπηρεσιών τον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος παίρνει και τη μορφή ΝΠΔΔ. Αυτός ο φορέας θα αποτελεί ένα ενιαίο σύγχρονο και συνεκτικό διοικητικό σχήμα, σύστημα ανίχνευσης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού αναφοράς, των πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και αποδοτικής διαχείρισης των πόρων που διατίθενται για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτηση του Σ. Βαρδάκη:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.