Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού και προστασίας και όχι εμπαιγμού»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με πρωτοβουλία της Επικεφαλής Τομέα Εργασίας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή, Αχτσιόγλου ‘Εφης, κατέθεσαν Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ , θίγοντας την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν οι σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες.

                Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο εντατικότερος καθαρισμός των σχολικών κτιρίων, ανάγκη που δημιουργήθηκε λόγω πανδημίας του κορονοϊού, καλύφθηκε με περισσότερη εργασία από τις καθαρίστριες και τους καθαριστές των σχολείων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και η ανάλογη επαύξηση των αμοιβών τους και θωράκιση του εργασιακού τους πλαισίου.

Συγκεκριμένα, ενώ οι ώρες εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού καλούνται να  εργάζονται πλέον με συνεχές ωράριο από το πρωί, να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν από το άνοιγμα των σχολείων, στα διαλείμματα και να συνεχίζουν μετά το τέλος των μαθημάτων, η αμοιβή τους για τις επιπλέον ώρες εργασίας είναι εξευτελιστική.

Καταγγελίες εκ μέρους τους κάνουν λόγο για αμοιβές της τάξης μόλις των 0,40 ευρώ ανά αίθουσα που καθαρίζουν και συνολικά μόλις των 30 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι επιπλέον αμοιβές τους διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, καθώς δεν υπήρξε σαφής ορισμός τους από το υπουργείο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα σωματεία τους, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν καθόλου για την επιπλέον εργασία τους.

Οι Βουλευτές τόνισαν, μέσω της ερώτησης, ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σημαντικά βήματα τόσο στη βελτίωση του εργασιακού και ασφαλιστικού τους καθεστώτος όσο και στην αύξηση των αμοιβών τους. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά, προβλέφθηκε επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων καθώς και η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, προχώρησε η οριζόντια αύξηση των μισθών τους.

Με δεδομένη την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των σχολικών καθαριστών και καθαριστριών τους, αλλά και τις επιπλέον ανάγκες καθαριότητας που δημιούργησε η πανδημία, οι οποίες έχουν καταστεί πάγιες, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του τις καταγγελίες για τις πάρα πολύ μικρές αμοιβές των επιπλέον ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών/στών, ακόμα και τον κίνδυνο αυτές να μην καταβληθούν καν. Επιπλέον, ζητούν διευκρινίσεις για το γεγονός ότι δεν ορίστηκαν με σαφήνεια, με δίκαιο τρόπο και σε ικανοποιητικό επίπεδο οι αμοιβές αυτές για το σύνολο των σχολικών καθαριστριών/στών.

Τέλος οι βουλευτές θέτουν άλλα τρία σημαντικά ερωτήματα και ειδικότερα:

  • Αν ο Υπουργός θα προβεί σε κάποια ενέργεια για να διορθώσει την αδικία σε βάρος των εργαζομένων,
  • Σχεδιάζει η κυβέρνηση να δώσει συνέχεια, και με ποιον τρόπο, στη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών, την οποία ξεκίνησε με σημαντικά βήματα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
  • Τι προτίθεται να κάνει για την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών

Για την κάλυψή τους χρειάζεται αναβάθμιση και βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος των σχολικών καθαριστριών/στών και αύξηση των αμοιβών τους.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Βαρδάκης δήλωσε: «Η προστασία και η στήριξη των σχολικών καθαριστών/ στριών, λόγω και της αυξημένης επικινδυνότητας, κρίνονται πιο αναγκαίες από ποτέ, μετά και την εξάπλωση του κορονοϊού. Πρόκειται για μία κατηγορία εργαζομένων, η οποία εργάστηκε εν μέσω υγειονομικής κρίσης κάτω από δύσκολες συνθήκες και μάλιστα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες και μάλιστα δουλεύοντας επιπλέον ώρες. Οι εργαζόμενοι αξίζουν σεβασμό και πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και όχι εμπαιγμού».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.