Συνάντηση Σωκράτη Βαρδάκη με την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου

Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι στοχευμένοι έλεγχοι και ο σχεδιασμός ενός συγκροτημένου πλαισίου, θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας»

Ζητήματα για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) αλλά και μέτρα που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, τέθηκαν κατά την συνάντηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, Συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του Υπ. Εργασίας, με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε., Νάσο Ηλιόπουλο.

Αρχικά η Υπουργός Εργασίας, ζήτησε να ενημερωθεί για την καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που κάνει λόγο για μη ανταπόκριση του Σ.ΕΠ.Ε Ν. Ηρακλείου σε επώνυμες καταγγελίες περί έξαρσης αδήλωτης εργασίας στις τουριστικές περιοχές, με τον Ειδικό Γραμματέα να ενημερώνει την Υπουργό και τον κ. Βαρδάκη ότι εδώ και ένα μήνα ειδικά κλιμάκια διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και στοχευμένους ελέγχους στην Κρήτη.

Ο κος Βαρδάκης έκανε λόγο για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του Ν. Ηρακλείου σε εικοσιτετράωρη βάση, παρά την έλλειψη προσωπικού, με αποτελέσματα που καμία σχέση δεν έχουν με την καταγγελία του Ε.Κ.Η., αφού οι εργαζόμενοι προέβησαν από την αρχή του έτους 2017 σε 283 ελέγχους και μάλιστα τον Ιούνιο σε 34 ελέγχους εκ των οποίων 10 σε ξενοδοχεία του Νομού.

Στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας, ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη ότι η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή του Σ.ΕΠ.Ε., συμμετείχε σε κοινή επιχείρηση για την αποδόμηση οργανωμένων εγκληματικών δικτύων που εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 13 έως 20 Μαΐου 2017, με τη συμμετοχή 26 χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά (1.450) έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οίκους ανοχής, βιομηχανικές περιοχές κ.τ.λ., σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, ενώ ελέγχθηκαν συνολικά (3.044) άτομα και βεβαιώθηκαν (246) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

 

  • (152) για ωράριο εργασίας,
  • (49) για ανασφάλιστη εργασία,
  • (14) για παράνομη πρόσληψη,
  • (1) για εξώθηση σε επαιτεία και
  • (75) για άλλα αδικήματα (πιστοποιητικό υγείας, άδεια εργασίας)

 

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική με την Υπουργό να επισημαίνει ότι τα θέματα που ετέθησαν στο τραπέζι για το Σ.ΕΠ.Ε. και την αδήλωτη εργασία, θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Μάλιστα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για ακόμα πιο αποτελεσματικούς ελέγχους, με στόχο την προστασία των εργαζομένων και θα αποτελέσουν ουσιαστική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, τόσο η Υπουργός όσο και ο Ειδικός Γραμματέας διαβεβαίωσαν τον κ. Βαρδάκη ότι το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε με την διασφάλιση καυσίμων και υλικοτεχνικών υποδομών διευθετήθηκε τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο 2017, με συνέχιση των προσπαθειών για οριστική λύση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, έκαναν λόγο για τοποθέτηση εργαζομένων σε κενές οργανικές θέσεις μέσω της κινητικότητας, γεγονός που θα βοηθήσει την στελέχωση των τμημάτων που αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι μέσα από ένα σχεδιασμό σοβαρού και συγκροτημένου πλαισίου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. και γενικότερα για την ενεργοποίηση και στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία. Τέλος, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι η δουλειά των εργαζόμενων στα διάφορα περιφερειακά τμήματα Σ.ΕΠ.Ε. πρέπει να στηριχτεί άμεσα και με σοβαρές παρεμβάσεις, γιατί η προσπάθεια που καταβάλουν είναι πραγματικά αξιόλογη, προτείνοντας την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού σε καίριες θέσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.