Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι πολιτικές Μητσοτάκη οδηγούν τον e-ΕΦΚΑ σε χρεοκοπία»

Βαριά πληγωμένος ο e-ΕΦΚΑ, με τα έξοδα να έχουν πάρει την ανιούσα και τα έσοδα την κατιούσα.

Μεγάλος διαφαίνεται ο κίνδυνος για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού και του συνταξιοδοτικού συστήματος γενικότερα.

Τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021) δείχνουν ότι οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 38,77 δισ. ευρώ.

Η σκληρή πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα λόγω υγειονομικής κρίσης, με δραματικές συνέπειες για την οικονομική τους επιβίωση. Η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει πέσει κατακόρυφα.

Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες συντάξεις σε εκκρεμότητα, εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, εποχικοί εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που ωστόσο δεν επαναπροσλήφθηκαν, εργαζόμενοι που έχασαν την δουλειά τους, εργαζόμενοι που δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ, καθώς τα ένσημα από την αναστολή σύμβασής τους δεν εμφανίζονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εντείνουν την ανασφάλεια ασφαλισμένων και συνταξιούχων..

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, γίνεται ήδη λόγος για εύθραυστη ισορροπία του e-ΕΦΚΑ και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, αφού με την εφαρμογή του νέου συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διακόπτεται η τροφοδοσία των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων από τις εισφορές των νέων εργαζομένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, για το πως από τη μία θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, η οποία διευρύνεται συνεχώς και από την άλλη τι θα συμβεί με την χορήγηση των συντάξεων και των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Δραστικά μέτρα εκ μέρους της Κυβέρνησης, έπρεπε να έχουν ληφθεί χθες καθώς το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς οι φόβοι μας για πλημμυρίδα λουκέτων στην αγορά, που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας και συνεπώς στη φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, επιβεβαιώνονται μέρα με την μέρα.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.