Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα»

Η ανάγκη συγκρότησης του Δ.Σ. του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας (Ο.Μ.Ε.Δ.) που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, αποτέλεσε θέμα συζήτησης σήμερα στη Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου προς την αρμόδια Υπουργό Εργασίας.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση αυτή είχε θέσει εξαρχής και ξεκάθαρα τη θέση και το στόχο της στην διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, να ανακτηθούν δηλαδή βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να μην επιτραπεί καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατέβαλαν προσπάθεια για την κατάργηση του θεσμού της Διαιτησίας, θέτοντας περιορισμούς στο σύνολο των αρμοδιοτήτων που είχε πριν από τους μνημονιακούς νόμους».

Συνέχισε τονίζοντας ότι: «αδιαμφισβήτητα ο ΟΜΕΔ αποτελεί ένα πεδίο συνεννόησης και εξεύρεσης λύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Αφότου όμως έληξε η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ, δεν έχει αναλάβει νέο ΔΣ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει καμία διαδικασία, να μην μπορούν να εκδοθούν διαιτητικές αποφάσεις, κυρώσεις για Μεσολάβηση, Διαιτησία και γενικά να μην μπορεί να διεκπεραιωθεί κανένα θέμα. Κατά συνέπεια η εμπλοκή στη λειτουργία του ΟΜΕΔ προκαλεί πολλά προβλήματα κυρίως σε εργαζόμενους αλλά και επιχειρήσεις». Ο κ. Βαρδάκης έθιξε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και τα οποία καταγγέλλονται καθημερινά από σωματεία εργαζομένων, μη διστάζοντας μάλιστα να κάνει λόγο για πιθανές σκοπιμότητες των κοινωνικών εταίρων.

Η Υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου Έφη απάντησε ότι το ΔΣ του ΟΜΕΔ απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ, του ΣΕΤΕ, εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, και τον Πρόεδρο. Σύμφωνα με το νόμο 3899/10 η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης μιας ακόμη τριετίας. Άρα τα μέλη του ΔΣ έχουν δυνατότητα θητείας μέχρι 2 θητείες. Η Υπουργός τόνισε ότι πολύ πριν λήξει η θητεία είχαν σταλεί έγγραφα από το Υπουργείο Εργασίας προς τους Κοινωνικούς Εταίρους καλώντας τους να υποδείξουν νέους εκπροσώπους – μέλη για το ΔΣ του ΟΜΕΔ, χωρίς ωστόσο να έχουν ανταποκριθεί οι περισσότεροι. Με την λήξη της θητείας του ΔΣ εστάλη ξανά έγγραφο από το Υπουργείο καλώντας τους κοινωνικούς εταίρους να ανταποκριθούν στο αίτημα δεδομένης και της κομβικής σημασίας του ΟΜΕΔ τόσο για την συμφιλιωτική διαδικασία εργαζομένων και εργοδοτών, όσο και για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να υπάρξει απάντηση από μέρους των κοινωνικών εταίρων για ακόμη μια φορά. Επιπλέον σημείωσε ότι έγγραφο εστάλη και από την Οικονομική Υπηρεσία του ΟΜΕΔ προς τους κοινωνικούς εταίρους με το οποίο τους έγινε γνωστό ότι εάν δεν συγκροτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, δεν μπορεί ο ΟΜΕΔ να προχωρήσει στην πληρωμή των μισθών του προσωπικού του, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, δεν μπορεί να έχει στην πραγματικότητα καμία λειτουργία και ενημέρωσε όλους για τη λήξη της θητείας των Σωμάτων Μεσολαβητών και Διαιτητών την 31η Ιουλίου 2017.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε στη δευτερολογία του ότι μεταξύ άλλων οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να διασφαλίζουν τα εργατικά δικαιώματα και κάλεσε τόσο την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και την Υπουργό Εργασίας να λάβουν όλοι μαζί πρωτοβουλία και να προχωρήσουν σε στοχευμένες κινήσεις προκειμένου να συγκροτηθεί άμεσα το νέο ΔΣ του ΟΜΕΔ.

Τέλος, η Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό στον διάλογο, για να υπάρξουν αλλαγές ή να συζητηθούν τα θέματά, όμως, πρωτίστως πρέπει να λειτουργήσει ο ΟΜΕΔ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεται αιώνια Δ.Σ., αιώνια διοικητικά συμβούλια δηλαδή, ή εκβιαστικού τύπου πρακτικές, προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα, παρακωλύοντας τη λειτουργία ενός τέτοιου Οργανισμού.

Δείτε το βίντεο από την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.