Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία των Δομών»

Στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας την Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Ηρακλείου, Αντιπρόεδρος Διαρκούς Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Συντονιστής της Επιτροπής Παρακολούθησης – Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Σωκράτης Βαρδάκης.

            Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αποτελούν σημαντικές δομές και θεσμό πυλώνα κοινωνικής πολιτικής για το παιδί και την οικογένεια, τονίζοντας πως η σημερινή Κυβέρνησης έχει δείξει την έμπρακτη στήριξη της, παρά τις δυσκολίες και τις οικονομικά δυσμενείς συνθήκες των πρώτων χρόνων διακυβέρνησης, αφού προχώρησε σε παρεμβάσεις για την κοινωνική προστασία, την στήριξη της οικογένειας, της απασχόλησης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

            Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο σεβασμός και η φροντίδα στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως των παιδιών και των συνανθρώπων μας με αναπηρίες και η στήριξη των υποστηρικτικών κοινωνικών δομών ήταν και συνεχίζει να είναι ξεκάθαρη δέσμευση και πολιτική απόφαση μας.

            Όλοι θυμόμαστε την κατάσταση που επικρατούσε στις σημαντικές αυτές δομές από την σκανδαλώδη μείωση κατά 50% των πόρων και την υποχρηματοδότηση τους τα έτη 2012-2013 και 2013-2014. Δομές που έκλειναν, ή που υπολειτουργούσαν με κόπους και θυσίες των εργαζομένων.

            Από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» εξομαλύνθηκε και έγινε σαφής η πρόθεση ουσιαστικής στήριξης από εθνικούς πόρους.

            Ενδεικτικά για τη Δράση Εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, το 2014 οι εθνικοί πόροι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανέρχονταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ. Για την χρονιά που διανύουμε οι εθνικοί πόροι έχουν ανέλθει στο ύψος των 189 εκατ ευρώ.

            Παράλληλα η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος, δηλαδή εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Από το σχολικό έτος 2013-2014, που ανερχόταν στα 173 εκατομμύρια ευρώ, φέτος ανέρχεται στα 234 εκατομμύρια ευρώ.

            Όμως δεν είναι μόνο αυτή η στήριξη. Παράλληλα με την αύξηση των κονδυλίων άλλαξαν και τα κριτήρια επιλογής των παιδιών σε αυτές τις δομές, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν σε προηγούμενες περιόδους. Δημιουργήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείο Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών) μία νέα διαδικασία που περιλαμβάνει, ένα σύστημα μοριοδότησης που ενισχύει συγκεκριμένες κατηγορίες οικογενειών, κυρίως εκείνων με χαμηλά εισοδήματα και οικογενειών με παιδιά με αναπηρία. Επίσης παρέχεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στους γονείς μεταξύ των διαθέσιμων δομών, χωρίς απώλεια του voucher σε περίπτωση αλλαγής δομής, καθώς επίσης, και η θέσπιση ενός λιγότερο γραφειοκρατικού και απλοποιημένου συστήματος.

            Το 2015 έλαβαν voucher 81.270 παιδιά, ενώ το 2018 ανήλθαν σε 127.629.  Η πολιτική βούληση είναι τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι σχετικοί πόροι τόσο για την κάλυψη αιτήσεων για vouchers όσο και για τη δημιουργία νέων δομών κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ένα σημαντικό έλλειμμα το οποίο δεν προέκυψε την τελευταία τριετία. Δεν υπήρξε η πρόνοια, όταν έπρεπε, πριν από την κρίση, να έχουν κατασκευαστεί οι απαραίτητες δομές.

            Στην Κρήτη σε 21 Δομές ΚΔΑΠ και 2 ΚΔΑΠ- ΜΕΑ δόθηκαν 1.314 voucher ΚΔΑΠ και 72 voucher ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Όμως δεν εθελοτυφλούμε, γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι πολλές και σημαντικές, ωστόσο, η πρόθεση στην κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης είναι δεδομένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπα και στην αρχή θέλει να αποδεικνύει καθημερινά, ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και παιδιών με αναπηρίες είναι ένας θεσμός που αποτελεί πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής».            

Ο κ. Βαρδάκης ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και εξέφρασε την βούληση της Κυβέρνησης να βρεθούν λύσεις, που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι των οποίων το έργο και η προσφορά έχουν συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των Δομών και οι οποίοι καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευαίσθητο τομέα της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, τόσο των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών, όσο και των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.