Σωκράτης Βαρδάκης: «Ξεκρέμαστους έχει αφήσει η Κυβέρνηση τους ωφελούμενους των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ»

Διευκρινίσεις από τους Αρμόδιους Υπουργούς, Εργασίας – Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών σχετικά με το καθεστώς υποχρεωτικής αναστολής ωφελουμένων της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ, σε ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, Κέντρα Πρόνοιας και Συναφείς Φορείς, ζητούν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του το Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο υπογράφει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Άννα Στρατινάκη, ορίζεται ότι οι Ωφελούμενοι Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται σε Επιβλέποντες Φορείς, των οποίων αναστέλλεται υποχρεωτικά η λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής, τίθενται σε αναστολή

Οι ωφελούμενοι οι οποίοι αναγκαστικά διακόπτουν την παροχή εργασίας, διότι δε μπορούν λόγω της φύσης του αντικειμένου τους να εργαστούν εξ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα οι γυμναστές, δε διευκρινίζεται αν θα λάβουν κάποια αποζημίωση για το χρόνο της αναστολής.

Επιπλέον, σε αυτό το μεσοδιάστημα, δεν διευκρινίζεται αν οι ωφελούμενοι αποζημιώνονται όπως άλλοι εργαζόμενοι σε αναστολή, ή αν λογίζονται ως άνεργοι. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες, κάνοντας χρήση του εργόσημου, ωστόσο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την κείμενη νομοθεσία.

Το καθεστώς των ωφελούμενων αυτών, δυστυχώς τους αποκλείει από όλα τα μέτρα ενίσχυσης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, αλλά και από τις αναστολές υποχρεώσεων προς το κεντρικό κράτος και τις τράπεζες. Πρόκειται μάλιστα για πολίτες οι οποίοι, προφανώς, για να συμμετέχουν σε ένα Κοινωφελές Πρόγραμμα, έχουν διανύσει μακρά περίοδο ανεργίας και έχουν μικρό οικογενειακό εισόδημα.  

Την παρούσα στιγμή υπάρχουν ωφελούμενοι σε αναστολή οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, που σημαίνει ότι η διαβίωσή τους εξαρτάται από τη μισθοδοσία τους. Με την Ανακοίνωση του Υπουργείου στις 4/11/20, προκύπτει κενό ως προς το αν υπάρχει αποζημίωση για το χρονικό διάστημα της αναστολής και δημιουργούνται ερωτήματα και ανησυχίες για τη συνέχιση των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να πληροφορηθούν αν σχεδιάζεται να υπάρξει αποζημίωση για τους ωφελούμενους οι οποίοι υποχρεωτικά τίθενται σε αναστολή από τους Φορείς στους οποίους απασχολούνται και με ποια μέτρα προτίθενται να στηρίξουν τους ωφελούμενους του Προγράμματος 4/2020, ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις αυτής της περιόδου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.