Στην αρχαιολογία για την αποκατάσταση ζημιών σε εκκλησίες της Βιάννου

Σωκράτης Βαρδάκης: «Να υπογραφεί άμεσα η μελέτη για τον Ι.Ν. της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας από την αρχαιολογική Υπηρεσία και να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, για την αναστήλωση του ναού.»

Για τον Ι.Ν. της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί για την υπογραφή της μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναστήλωσή του, μίλησε στον 98.4 και στην εκπομπή της κας. Δουλγεράκη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο ναός που χτίστηκε το 855 μεταξύ του χωριού Καλάμι και της Ψαρής Φοράδας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον χρόνο.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε πως έχουν ήδη προηγηθεί τρεις επισκέψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και με τον πρώην και νυν Δήμαρχο, μετά από συντονισμένες ενέργειες του πολιτιστικού συλλόγου, της ενορίας και των κατοίκων της περιοχής.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά των υπηρεσιών, όμως δεν είναι η ώρα απονομής ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι να προσπαθήσουμε όλοι, τον Αύγουστο να γιορτάσουμε στον Ι.Ν. της Παναγίας της Κεραλιμενιώτισσας τη μεγάλη γιορτή για την περιοχή.

Η μελέτη, στην οποία και έχουν γίνει οι σχετικές παρατηρήσεις και διορθώσεις, θα βρίσκεται για υπογραφή στην προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κας Συθιακάκη την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο κ. Βαρδάκης.

Επιπροσθέτως, καταβάλλονται ενέργειες ώστε το θέμα να ενταχθεί ως έκτακτο στο προσεχές τοπικό συμβούλιο του Ιανουαρίου, καθώς το έργο πρέπει να περάσει αρχικά από το τοπικό συμβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα περάσει από το ΚΑΣ, άρα δε θα υπάρξει επιπλέον κωλυσιεργία.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει διασφαλιστεί, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο βουλευτής από τον Περιφερειάρχη, αλλά και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπαριτάκη.

Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε πως η μελέτη, η οποία είναι σε δύο φάσεις, του εξωτερικού προαύλιου χώρου και του κυρίως Ναού, πρέπει να υπογραφεί άμεσα και να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και Περιφέρειας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Βαρδάκη στη διεύθυνση: