Σωκράτης Βαρδάκης: “Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις των περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

Μεταξύ των κτιρίων, που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς, είτε κρίθηκαν μη κατάλληλα, στις περιοχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, αλλά και Αρχανών Αστερουσίων, υπάρχουν επιχειρήσεις, καταστήματα μικροεπαγγελματιών, έδρες νομικών προσώπων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την αποκατάσταση των υλικών ζημιών, διακόπτοντας την οικονομική τους δραστηριότητα. Συνεπακόλουθα και οι εργαζόμενοι στις ίδιες επιχειρήσεις μένουν χωρίς εργασία.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες, που έχουν σωρευμένα χρέη από το προηγούμενο διάστημα των ολικών lockdowns, περνούν, τη δεδομένη στιγμή, άλλη μία δοκιμασία, αφού καλούνται χωρίς δικής τους υπαιτιότητα για μία ακόμα φορά να κάνουν διακοπή των εργασιών τους. Ακόμα και η Υπουργική Απόφαση της 29ης Σεπτεμβρίου του 2021 που αφορά στην παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, η οποία λογικά θα επεκταθεί στους επαγγελματίες του επλήγησαν του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και των υπόλοιπων περιοχών που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν λύνει το πρόβλημα.

Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!

Η μόνη λύση είναι η μερική διαγραφή χρεών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, η μακροπρόθεσμη ρύθμιση του υπολοίπου χρέους και η άμεση οικονομική στήριξή τους.

Αναφορικά με τους εργαζομένους σε αυτές, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάλογα με εκείνα κατά τη διάρκεια των lockdowns, όπως η παροχή επιδόματος ειδικού σκοπού για το διάστημα που θα απέχουν από την εργασία τους αναγκαστικά, αλλά και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, μετά την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Ζητάμε από την πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να δράσουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.