Σωκράτης Βαρδάκης: «Να συμπεριληφθεί το χονδρικό εμπόριο ζωοτροφών στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη»

Για την ανάγκη ένταξης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) χονδρικού εμπορίου ζωοτροφών, στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη, παρενέβησαν κοινοβουλευτικά 21 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη.

Η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει φτάσει το 40%, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να βρίσκονται σε τρομερά δυσχερή θέση, καθώς οι ζωοτροφές αποτελούν το 60 με 70% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Αν και υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις για το κόστος των ζωοτροφών, επί της ουσίας δεν έχουν πρακτικά ληφθεί ουσιαστικά μέτρα. Ιδίως στην περίπτωση της Κρήτης, μέχρι να καταλήξουν οι ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους του νησιού, μεσολαβούν μεταφορικές εταιρείες, καράβια, φορτοεκφορτώσεις, γεγονός που ανεβάζει τα κόστη στα ύψη, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον παραγωγό. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την μείωση του τελικού κόστους.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 4114.80-02/608 των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (ΦΕΚ 1222/30-3-21) με θέμα: Πρόσκληση επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) για το έτος 2021, ο Κ.Α.Δ. 46.21 , Χονδρικό εμπόριο σιτηρών, ακατέργαστου καπνού, σπόρων και ζωοτροφών δεν συμπεριλαμβάνεται στους Κ.Α.Δ. που έχουν ενταχθεί στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νησιωτικότητας θα πρέπει να επεκταθεί έτι περισσότερο το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη, ως αναπτυξιακό μέτρο για την οικονομική δραστηριότητα του νησιού.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενταχθεί στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη ο Κ.Α.Δ. 46.21, δεδομένου ότι, το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί το 60 με 70% του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους και δεν προβλέπεται άλλου είδους επιδότηση για το κόστος των ζωοτροφών.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.