Σωκράτης Βαρδάκης: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει το ΚΕΘΕΑ και τον σκοπό λειτουργίας του»

Την επιλογή της Κυβέρνησης να διαλύσει το ΚΕΘΕΑ και τον σκοπό λειτουργίας του, στηλιτεύουν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Έπειτα από 37 έτη υποδειγματικής λειτουργίας του, καταργήθηκε η αποστολή του, ο σκοπός του και η δυνατότητά του, για ίδρυση νέων μονάδων. Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση και ειδικά ο Υπουργός Υγείας έλεγξε πολιτικά το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο επί χρόνια εκλεγόταν δημοκρατικά και ήταν άμισθο, ρίχνοντας «ευθεία βολή» στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης, που προσφέρουν ποιοτική δημόσια δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του Κέντρου, η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ και η πολυδιαφημισμένη αναβάθμισή της από τον υπουργό Υγείας μετατρέπεται από αποφασιστικό όργανο, σύμφωνα με τον νόμο 4638/18.11.2019, σε όργανο που «αποφαίνεται» και εγκρίνει, εκ των υστέρων, αυτά που το Δ.Σ. αποφασίζει να θέσει υπόψη της και μόνο. Η εκλεγμένη με δημοκρατικό τρόπο Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΕΘΕΑ μετατρέπεται στην ουσία σε πειθαρχικό όργανο στα χέρια της διοίκησης, η οποία ελέγχει και τις αλλαγές του Κώδικα Δεοντολογίας. Καταργούνται, διά νόμου, οι συλλογικές συμβάσεις στο ΚΕΘΕΑ. Το 1/3 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας αφορά πειθαρχικά μέτρα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου του οργανισμού διά του ελέγχου των εργαζομένων του. Απαλείφονται όλες οι διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης χωρίς να αντικαθίστανται από άλλα.

Σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα τελικό χτύπημα στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, επιλέγοντας την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων και τη μείωση των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με συγχωνεύσεις ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, με μετονομασία όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών». Οι θεραπευτικές κοινότητες θα αντικατασταθούν από ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα εστιάζει στη μείωση της βλάβης με πιο φθηνές μορφές απεξάρτησης, που θα αφορούν τις πρώτες 14 ημέρες που διαρκούν τα στερητικά σύνδρομα.

Το ΚΕΘΕΑ όμως ήταν ένας οργανισμός που δεν βοηθούσε μόνο στη θεραπεία, και στη σωματική απεξάρτηση αλλά και στην ένταξη. Παρείχε ψυχολογική στήριξη στους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους και πλήρη νομική στήριξη για όλα τα ζητήματα που χρειάζονταν οι χρήστες, καθώς πολλοί έχουν θέματα με τη δικαιοσύνη. Για τον κ. Μητσοτάκη αρκεί μόνο η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού και η επαναφορά του καθορισμού αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στην ερώτησή τους ότι είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες θεραπευτικές μεθόδους άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαφορετικές εξαρτήσεις, αλλά και ενήλικοι και ανήλικοι εξαρτημένοι. Ο σκοπός των θεραπευτικών κοινοτήτων δεν είναι μόνο η σωματική απεξάρτηση, αλλά η συνολική υποστήριξη των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, ψυχολογική και νομική, με τελικό στόχο την επανένταξή τους στην κοινωνία.


Τέλος, καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει αν θα σταματήσει κινήσεις και αποφάσεις που διαλύουν το σκοπό και την κοινωνική προσφορά του ΚΕΘΕΑ, καθώς και αν θα επαναφέρει το προηγούμενο μοντέλο διοίκησης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.