Σωκράτης Βαρδάκης: «Να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν εδώ και χρόνια με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης»

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τίθενται επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, από τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφει ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου του τομέα Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Βαρδάκης, η συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης, αποτέλεσμα της ολιγωρίας της πολιτείας, έχει οδηγήσει τους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων της χώρας, μετά και από τις αποφάσεις των κατά τόπους οργάνων τους, σε έναρξη κινητοποιήσεων ήδη από τον μήνα Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού, με την κατάσταση να οδηγείται εκτός ελέγχου. Σε πολλές δικαστικές υπηρεσίες μάλιστα, η λειτουργία είναι οριακή, ενώ στο σύνολο των Δικαστικών Υπηρεσιών τα μεγάλα κενά σε Επιμελητές Δικαστηρίων Υ.Ε. ξεπερνούν το 50% των οργανικών θέσεων, προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

Οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά και οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές, αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και συνεπώς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι., οι οποίοι υπηρετούν τον χώρο της δικαιοσύνης, εδώ και χρόνια, με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα επηρεάζουν καθημερινά και χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται στις Δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων τους, με αποτέλεσμα απώλεια χρόνου και χρημάτων. 

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και να υλοποιηθούν τα πάγια και δίκαια αιτήματα τους;
  2. Προτίθεται να προχωρήσει σε διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων;
  3. Ποια η πρόθεση για την επαναλειτουργία τους ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην ταμείου αρωγής για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας;
  4. Με ποιους τρόπους σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τις υλικοτεχνικές υποδομές (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες;

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.