Σωκράτης Βαρδάκης: «Να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας Λεωφορείων Ιδιωτικής Χρήσης και σε νησιά άνω των 280 μόνιμων κατοίκων, δεδομένων και των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών»

Για τη δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας Λεωφορείων Ιδιωτικής Χρήσης και σε νησιά άνω των 280 μόνιμων κατοίκων, κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών 11 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως τονίζουν και οι βουλευτές, με την υπ Αριθμ. Οικ. Α-76222/5119 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 243/02.02.2017), καθορίστηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων φυσικών και νομικών προσώπων, στις οποίες μπορεί να δίνεται το δικαίωμα ταξινόμησης και κυκλοφορίας Λεωφορείων Ιδιωτικής Χρήσης (Λ.Ι.Χ.) οχημάτων, μεταξύ αυτών και επαγγελματικών εργαστηρίων που έχουν ως είδος δραστηριότητας την πρωτογενή παραγωγή ή / και τη μεταποίησή της, όπως κτηνοτροφικές μονάδες, οινοποιεία, τυροκομεία, αλλαντοποιία, κ.λπ. και εδρεύουν σε νησί με μόνιμο πληθυσμό μέχρι 280 κατοίκους.

Σε πολλά νησιά άνω των 280 μόνιμων κατοίκων και συγκεκριμένα στην Κρήτη, δραστηριοποιούνται συσκευαστήρια, εξαγωγικές- εμπορικές επιχειρήσεις, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, φυτώρια και μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες που απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους. 

 Πολλοί από τους παραπάνω επαγγελματίες, στα πλαίσια της αποφυγής των επικίνδυνων τρόπων μεταφοράς των εργαζομένων (σε κλούβες και αγροτικά με τέντες στις καρότσες), όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να καταγράφονται  δεκάδες ατυχήματα και δυστυχήματα εργαζομένων κατά τη μετακίνηση από και προς την εργασία, εξοπλίστηκαν με μικρά ή μεγάλα λεωφορεία για την ασφαλή μεταφορά του προσωπικού τους. Δυστυχώς ο περιορισμός ότι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις πρέπει να εδρεύουν σε νησί με μόνιμο πληθυσμό μέχρι 280 κατοίκους, καθιστά αδύνατη την αδειοδότηση για την χρήση των παραπάνω οχημάτων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η οικονομική κρίση έπληξε βαθιά τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και τον τουρισμό, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα. Η δε Κρήτη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, οι μεν οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, οι δε επαγγελματίες σε αυτές τις περιοχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και η ασφαλής μετακίνηση των εργαζομένων πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα,

Με βάση τα παραπάνω ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο Υπουργό αν προτίθεται, στα πλαίσια στήριξης της επιχειρηματικότητας στη νησιωτική Ελλάδα, να διευκολύνει την ταξινόμηση θέσης και κυκλοφορίας Λ.Ι.Χ. και συγκεκριμένα να δοθεί

η δυνατότητα έκδοσης άδειας κυκλοφορίας Λεωφορείων Ιδιωτικής Χρήσης σε όλα τα νησιά ανεξαρτήτως του πληθυσμού των μόνιμων κατοίκων τους.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.