Σωκράτης Βαρδάκης: Να δοθεί άμεσα λύση για τη στέγαση μαθητών σχολικών μονάδων, των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους εκατοντάδες μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών του νομού Ηρακλείου, που βρίσκονται στον αέρα λόγω ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, πραγματοποίησαν 31 βουλευτές #ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υποδομών & Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, κατόπιν των απαραίτητων ελέγχων, αρκετές σχολικές μονάδες του νομού Ηρακλείου κρίθηκαν ακατάλληλες, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους, στους Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων, Μινώα – Πεδιάδας και Φαιστού. Κάποιες από αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, μετά από σύντομες εργασίες, ενώ κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εύρεσης στέγης για τους μαθητές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των μαθητών της Γ’ τάξης του Γ.Ε.Λ. Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι με επιστολή τους, προς την Υπουργό Παιδείας, εκφράζουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τον σεισμό, καθώς εκτός από τις καταστροφικές συνέπειές του, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, έχουν και την αγωνία των Πανελληνίων Εξετάσεων, για τις οποίες καλούνται να προετοιμαστούν μετ’ εμποδίων. Οι μαθητές στην επιστολή τους, ζητούν αντί για την τηλεκπαίδευση, να υπάρξουν άμεσες λύσεις για δια ζώσης διδασκαλία, ακόμα και σε κοντέινερ.

Σοβαρό είναι και το ζήτημα που έχει προκύψει με τα 24ο & 31ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου, διότι οι εργασίες στο κτίριο, στο οποίο στεγάζονται τα δύο σχολεία αναμένονται να διαρκέσουν 2 με 3 χρόνια, αφού απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις. Ο σύλλογος γονέων των δύο σχολείων έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας την #τηλεκπαίδευση και ζητώντας άμεση μετεγκατάσταση των μαθητών σε κατάλληλα κτίρια.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς οι μαθητές ζουν διαρκώς υπό τον φόβο πιθανών ισχυρών μετασεισμών, με πολλούς από αυτούς να έχουν χάσει τα σπίτια τους. Άλλωστε οι μαθητές που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των μαθητών που παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα στα σχολεία τους, ιδιαιτέρως οι τελειόφοιτοι, που έχουν μπροστά τους, τη δοκιμασία των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την άμεση εύρεση κατάλληλης στέγης, για τη μετεγκατάσταση των μαθητών των σχολικών μονάδων των οποίων οι εγκαταστάσεις έχουν κριθεί ακατάλληλες και χρήζουν σημαντικών και ιδιαίτερα χρονοβόρων εργασιών, μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε τον νομό Ηρακλείου, με σκοπό τη δια ζώσης συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
2. Αν προτίθενται να διαθέσουν επιπλέον κρατική ενίσχυση στους πληγέντες Δήμους του νομού Ηρακλείου, με σκοπό, αφενός την επίσπευση των εργασιών αποκατάστασης των ακατάλληλων σχολικών κτιρίων, αφετέρου την προσωρινή στέγαση σε προκατασκευασμένα κτίρια.
3. Αν προτίθενται να μεριμνήσουν για την καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων εισαγωγή των μαθητών/τριών της τελευταίας τάξης και των αποφοίτων των Γενικών Ενιαίων Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, όπως έπραξαν αντίστοιχα και για τις περιοχές του νομού Λάρισας που επλήγησαν από τους σεισμούς της 3ης και 5ης Μαρτίου του 2021.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.