Σωκράτης Βαρδάκης: «Μητσοτάκης – Βρούτσης οδηγούν σε απόγνωση τους ασφαλισμένους που βρίσκονται αντιμέτωποι με οφειλές και αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν»

Συζητήθηκε, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτησή του Σωκράτη Βαρδάκη, προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Ανακούφιση των συμπολιτών μας που οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν».

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι μέσα από προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δόθηκε η δυνατότητα σε συμπολίτες μας, που είχαν οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις με ευνοϊκές δόσεις και όρους. Ουσιαστικές παρεμβάσεις, που έδωσαν ανάσα σε ανθρώπους, που σήκωσαν το βάρος στις πλάτες τους, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και κατέληξαν με οφειλές και αντικειμενική αδυναμία να καταβάλλουν στα ταμεία τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην διοίκηση.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, βρέθηκαν χωρίς υγειονομική κάλυψη, ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τα παιδιά τους, χωρίς να μπορούν να καταθέσουν αίτημα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Δεδομένου ότι το Κράτος οφείλει να μεριμνά για ανθρώπους που δεν μπορούν αντικειμενικά να έχουν κανένα άλλο εισόδημα, πόσο μάλλον να στερούνται το δικαίωμα συνταξιοδότησης, ο κ. Βαρδάκης κάλεσε τον Υπουργό να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση, ευνοϊκών δόσεων, για οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επιπλέον, να αναφερθούμε και στο πρόβλημα που δημιουργούν οι όροι καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης τους και τα όρια οφειλής που ισχύουν σε κάθε ταμείο.

Οι άνθρωποι αυτοί ενώ έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα συντάξιμα χρόνια, δυστυχώς οφείλουν στα ταμεία τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ, οι οποίοι μπορούν να λάβουν σύνταξη, συμψηφίζοντας ή παρακρατώντας τις οφειλές τους από τη σύνταξη, εφόσον οι οφειλόμενες εισφορές τους δεν ξεπερνούν το ύψος 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος του ασφαλιστικού Οργανισμού, και μέχρι του ανώτατου ποσού των 20.000 ευρώ μετά την προσαύξησή του με πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Συνεπώς, αν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 20.000 ευρώ, τότε οι ασφαλισμένοι οφείλουν να πληρώσουν εφάπαξ το επιπλέον των 20.000 ευρώ ποσό προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

Ενημερώστε μας αν σκοπεύετε να τροποποιήσετε τους όρους καταβολής σύνταξης σε οφειλέτες, υποψήφιους συνταξιούχους, ακυρώνοντας το ανώτατο όριο οφειλής, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης;»

Ο κ. Βρούτσης, όμως, αντί να προσεγγίσει το ζήτημα με σοβαρότητα και ευαισθησία, αρκέστηκε στο να συγχαρεί τον εαυτό του και την Κυβέρνησή του για το δήθεν ανταποδοτικό, ευνοϊκό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δημιούργησαν και να αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράξουμε την δημοσιονομική ισορροπία.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, ακόμα μια φορά, απαντά σε θέματα μείζονος σημασίας, με υπεκφυγές και αντιπολιτευτικού τύπου ομιλίες. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από λόγια αλλά από πράξεις και κυβερνήσεις που δίνουν λύσεις άμεσα σε προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Δυστυχώς η αδιαφορία του κ. Βρούτση και οι άστοχες απαντήσεις που δίνει μονίμως σε οτιδήποτε αφορά την μέριμνα της κοινωνίας, οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας, αλλά και τις οικογένειες αυτών σε απόγνωση.

Τέλος, αξίζει μα σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εργασίας ουδεμία απάντηση έδωσε στο ερώτημα, που του απηύθυνε ο κ. Βαρδάκης για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι εδώ και δέκα μέρες απεργούν, διεκδικώντας το αυτονόητο, την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους.

https://www.facebook.com/sokratisvardakis/videos/3095187117255310/

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.