Σωκράτης Βαρδάκης: «Μετά τα υποκριτικά χειροκροτήματα της Κυβέρνησης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, το σύστημα υγείας βρίσκεται ακόμα στο μηδέν…»

Την αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας έθεσαν με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι καταγγελίες συλλόγων νοσοκομειακών ιατρών πανελλαδικά ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τα χειρουργεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τα χειρουργεία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους απουσία αναισθησιολόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις λίστες για χειρουργεία του Βενιζελείου που χρήζουν αναισθησιολόγο, περιλαμβάνονται 2493 ασθενείς, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι πολύμηνη και να καθυστερεί η θεραπεία τους.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου συγκάλεσε σύσκεψη στις 21/9/2020 προκειμένου να βρει μια άμεση λύση, καταλήγοντας στην προσωρινή μετακίνηση αναισθησιολόγου από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς το χειρουργικό τμήμα μέχρι τέλος του μήνα, κάτι το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης, καθ΄ όλη την περίοδο της πανδημίας δεν έγινε καμία πρόσληψη αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο, ενώ η κρίση για τη μοναδική θέση αναισθησιολόγου που προκηρύχθηκε στο Βενιζέλειο το Φλεβάρη (μετά από 9μηνη καθυστέρηση) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Είναι γεγονός ότι με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες, οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών υγείας δεν λύνουν στην ουσία τα προβλήματα αλλά αντιθέτως αποδυναμώνουν και τα άλλα τμήματα των νοσοκομείων.

Έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το χρονικό όριο στελέχωσης όλων των δημόσιων δομών Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, κρίνονται επιβεβλημένες οι προσλήψεις και η ολοκλήρωσή τους με ταχύτατες διαδικασίες.

Οι βουλευτές καλούν τον υπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε τα δημόσια χειρουργεία της χώρας μας να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους, καθώς και την προκήρυξη θέσεων αναισθησιολόγων πανελλαδικά, αλλά και την ολοκλήρωση κρίσης της μίας και μοναδικής θέσης αναισθησιολόγου στο Βενιζέλειο που προκηρύχθηκε το Φλεβάρη 2020.