Σωκράτης Βαρδάκης: «κ. Πρωθυπουργέ, δώστε λύση στην ομηρία ενός ολόκληρου κλάδου»

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη βρίσκονται στην 56η μέρα της απεργίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), χωρίς να ζητούν καμία αύξηση και υποχωρώντας για κάποιες από τις παροχές που προέβλεπε η ισχύουσα μέχρι 30/3/20 Σ.Σ.Ε. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει λύση. Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα, καλώντας τον να δώσει λύση στην ομηρία των εργαζομένων.

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, η οικονομία μας υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο. Ιδιαιτέρως έχει πληγεί η βαριά οικονομία της χώρας, που είναι ο τουρισμός και δυστυχώς οι δυσκολίες παγιώνονται και πολλαπλασιάζονται για τους εργαζόμενους, που μέχρι το Μάρτη απολάμβαναν τουλάχιστον την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, από τις μέχρι τότε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.).

Μία κατηγορία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού είναι και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι αυτές τις μέρες συμπληρώνουν 2 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή την παράταση της Σ.Σ.Ε.. Η τελευταία Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης» (Π.Κ. 1/28.05.2019 Τ.Ε.Ε.Σ. Ηρακλείου), η οποία μάλιστα με την υπ’ αριθ. 26708/1591/12.6.2019 (ΦΕΚ Β 2392/19.6.2019) απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε κηρυχθεί υποχρεωτική από 19/6/2019 για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη στον συγκεκριμένο κλάδο. Έληξε στις 30/3/2020 και στα πλαίσια της ισχύουσας μετενέργειας θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της νέας μέσα, ενώ παράλληλα, από την 1η Μαΐου 2020 οι εργαζόμενοι θα ξεκινούσαν την εργασία τους, σύμφωνα με το άρθρο 9 της εν λόγω Σ.Σ.Ε..

Ωστόσο, αυτός ο προγραμματισμός, κάτω από τις απρόβλεπτες εξελίξεις των συνεπειών της πανδημίας έχει ανατραπεί. Αν και οι εργαζόμενοι δεν ζήτησαν ούτε 1 ευρώ αύξηση στο μισθό τους κατά τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε και παρόλο που απαίτησαν την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. με τους ίδιους όρους, όπως ίσχυαν στην περσινή Σ.Σ.Ε., κάτω από την πίεση των εργοδοτών, το Σωματείο των εργαζομένων, υποχώρησε στις απαιτήσεις για μείωση κάποιων παροχών. Αν και οι εργαζόμενοι, έχουν εξαντλήσει την καλή τους πρόθεση, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την κατάργηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων τους (γεύματα, transfers, χρόνος εργασίας) και αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που συμπληρώνουν 2 μήνες.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις – αναφορές), την τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας (4/8/20), δεν κατανοούμε για ποιο λόγο το Υπουργείο Εργασίας κωφεύει σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, οδηγώντας ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων στην εξαθλίωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην μεταφορά των τουριστών στην Κρήτη και των εργαζομένων στα λεωφορεία τους, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη παράτασης της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. μέχρι τις 31/12/20 και ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να υλοποιηθεί αυτό.

Θεωρώ ότι μόνο με αυτό τον τρόπο, θα λήξει η τωρινή ομηρία των εργαζομένων και το επόμενο διάστημα θα μπορούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν την Σ.Σ.Ε. του επόμενου έτους, ώστε να μας βρει όλους έτοιμους ως προς την εργασιακή ηρεμία.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.