Σωκράτης Βαρδάκης: «κ. Μητσοτάκη, κ. Χατζηδάκη είστε εκτός τόπου και χρόνου και τελικά επικίνδυνοι για τον κόσμο της εργασίας»

«Την στιγμή που στην Ευρώπη ξεκινά διάλογος και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων, με πρώτη την Ισπανία όπου εφαρμόζεται η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διεκδικεί τον τίτλο της παγκόσμιας εξαίρεσης, με μια ολοκληρωτική επαναφορά στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη προωθεί την κατάργηση του 8ώρου, με τον εργοδότη να έχει πλέον το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα, ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Η συναίνεση του εργαζόμενου θα είναι περιττή. Για πρώτη φορά στη χώρα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και 100 χρόνια μετά από τη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται έως και 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ το συγκεκριμένο πλαίσιο θα προωθηθεί με «ατομικές συμβάσεις εργασίας», δηλαδή με απευθείας συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενο.
Η ΝΔ φυσικά φέρνει και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες. Ματαιώνει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση.

Τις λανθασμένες και αποτυχημένες πολιτικές που εφάρμοσε η νεοφιλελεύθερη παράταξη, στην αγορά εργασίας, κατά την οικονομική κρίση 2010-2014, οι οποίες ισοπέδωσαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξησαν την ανεργία, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, έχει το θράσος να τις επαναλαμβάνει και σήμερα εν μέσω πανδημίας.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βάλουμε φρένο στην στοχευμένη και σταθερή επιδίωξη της ΝΔ για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που θα βρεθεί μπροστά σε οξύτατες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις.»

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.