Σωκράτης Βαρδάκης: «κ. Μητσοτάκη, για πόσο ακόμα θα κωφεύετε αφήνοντας τα ειδικά σχολεία απροστάτευτα;»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις σχολικές κοινότητες των Ειδικών Σχολείων, που αγωνιούν μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων, πραγματοποίησαν 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Βαρδάκη, με το 3ο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τη χώρα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα ειδικά σχολεία αποδεικνύεται το λιγότερο ελλιπής και επικίνδυνος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν, στις 25/2/21, είχε κατατεθεί και πάλι κοινοβουλευτική ερώτηση από τον Σωκράτη Βαρδάκη, χωρίς μέχρι σήμερα να δοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία καμία απάντηση.

Τα Ειδικά Σχολεία παραμένουν ανοιχτά, καθώς για τα παιδιά με αναπηρία το σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς τους, ωστόσο η λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας προϋποθέτει και μία σειρά προληπτικών μέτρων και αυστηρών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης, για την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού.

Δυστυχώς οι εύλογες ανησυχίες που προκύπτουν από τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, επαληθεύτηκαν. Στην περιοχή του Ηρακλείου, από τις 17/3/2021 και για 14 ημέρες, δέκα μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου, μπήκαν σε καραντίνα, καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ο οδηγός σχολικού λεωφορείου του σχολείου.

Παρά την επιστολή του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, την παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού Κρήτης αλλά και την παράσταση διαμαρτυρίας διδασκαλικών συλλόγων του Ηρακλείου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, μετά και την τραγική κατάληξη μαθητή Ειδικού σχολείου στον Πειραιά από κορονοϊό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει επιδεικτικά. Τα αρμόδια Υπουργεία, μάλιστα, δεν έχουν μπει καν στον κόπο να απαντήσουν σε προηγούμενες ερωτήσεις μας για το θέμα.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, παρά την από 15/2/21 ανακοίνωση της κ. Κεραμέως για πρόθεση εμβολιασμού του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων, ένα μήνα και πλέον μετά, ακόμα δεν έγιναν οι αναγκαίοι εμβολιασμοί, ενώ η ειδική πλατφόρμα υποβολής αίτησης, μόλις έχει ανοίξει για Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό βοηθητικό Προσωπικό, καθώς και μαθητές άνω των 16 ετών, με το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων όμως αλλά και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους μαθητές, να εξαιρούνται από την διαδικασία.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ασφαλέστερη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων και συγκεκριμένα, αν προτίθενται α) να αυξήσουν τη συχνότητα διενέργειας τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, β) να λάβουν άμεσα μέτρα για τη διεπιστημονική υποστήριξη, με κάθε πρόσφορο μέσο, των μαθητών που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, γ) να συμπεριλάβουν στον εμβολιασμό το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων και τους οδηγούς που μεταφέρουν τους μαθητές και δ) να προσλάβουν επιπλέον νοσηλευτές, καθώς και ειδικό βοηθητικό προσωπικό προκειμένου να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται λόγω κορονοϊού.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τον ακριβή προγραμματισμό εμβολιασμού του προσωπικού και των μαθητών άνω των 16 ετών στα ειδικά σχολεία της χώρας, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν οι υπουργοί ώστε να αποσυμφορηθούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών και να μην υπάρχει συγχρωτισμός παιδιών από διαφορετικές περιοχές.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.